Sağlık turizminin parlayan yeni yıldızı 'tüp bebek'

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sağlık turizminin parlayan yeni yıldızı 'tüp bebek'

Sağlık Haberleri

Geçmişte sadece saç ektirmek için ülkemizi tercih eden yabancılar, artık tüp bebek yaptırmak için de Türkiye’ye geliyor. Uygun fiyat ve hizmet kalitesi açısından tüp bebek için Türkiye’yi tercih eden yabancılarının oranı bir yılda yüzde 30 arttı.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Sağlık turizminin parlayan yıldızları arasına saç ekimi ve estetik, organ nakli ve diğer cerrahi operasyon taleplerinden sonra tüp bebek ve kısırlık tedavileri de eklendi. Normal yollarla anne baba olamayan yabancılar Türkiye’yi tercih etmeye başladı.

UYGUN FİYATLI VE KALİTELİ

Ticaret Bakanlığı sayılarına göre 2022 yılı içinde yaklaşık bir milyon yabancı sağlık hizmeti için Türkiye’ye geldi. Kaliteli sağlık hizmetini, daha uygun fiyatlarla ve daha kısa bekleme süreleri içerisinde almak amacıyla sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelen yabancılar, en çok saç ve estetik dışında kadın hastalıkları, iç hastalıkları, göz, diş hekimliği, ortopedi, enfeksiyon hastalıkları ve kulak-burun-boğaz bölümlerinden hizmet talep ediyor. Türkiye’de yaklaşık 157 tüp bebek merkezi hizmet veriyor. Bu merkezlerde yılda 70-100 bin dolayında uygulama yapılıyor.

BİR YILDA YÜZDE 30 ARTTI

Tüp bebek tedavisi yaptırmak için Türkiye’ye gelen yabancı hasta sayısında son bir senel içinde yüzde 30’luk bir artış olduğunu söyleyen Üreme Sağlığı ve İnfertilife Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Bozdağ, bunun sebeplerini şöyle açıkladı:

"Türkiye’nin turistik bir ülke olması, fiyat avantajı, tercüman, karşılama ve konaklama gibi konularda lojistik destek almaları talebin artmasında önemli bir faktör. Bunun yanında Türkiye hem doktorlarının tecrübeleri hem de tedavide kullanılan üst düzey teknolojiler sebebiyle tercih ediliyor. Ülkemizde tüp bebek tedavilerinin,  gerçekten dünya kalitesinde olduğuna inanıyorum. Hekimlerimiz, laboratuvarlarımız, embriyologlarımız çok başarılı. Avrupa Üreme Derneğinin (ESHRE) yıllık verileri ile karşılaştırdığımızda Türkiye’nin başarı oranlarının onlarla eşit hatta bazen daha yüksek olduğunu görüyoruz. Amerika’dakilerle benzer başarı oranları yayınlanıyor. Üreme sağlığı ile uğraşan kadın doğum hekimleri yabancı yayınları, kongreleri ve teknikleri çok yakından takip ediyor. Kendileri teknikler geliştirip yayınlar yapıyor. Bilimsel gelişmelere sadece izleyici değiliz. Arkadaşlarımız, yabancı derneklerde yönetim kurullarında görev alıyor. Literatürde en fazla yayın yapılan alanlardan biri de kadın doğum."

AMERİKA’DAN HASTA GELİYOR

Türkiye’ye sağlık hizmeti almak için gelen turistlerin yüzde 20’sinin tüp bebek ve kısırlık tedavileri için ülkemizi tercih ettiğini söyleyen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Saymanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım ise Amerika’dan bile hasta geldiğini belirterek “Hastalarımız daha çok Kuzey Irak, Avrupa ülkeleri, Romanya, Bulgaristan, Litvanya, İngiltere’den, Orta Doğu ülkelerinden de Kuveyt ve Birleşik Arap Emîrliklerinden geliyor. Yurt dışından gelen hastaların yarısı yabancı ülke vatandaşı, diğer bölümü ise başka ülkelerde yaşayan Türkler” diye konuştu.

KARA PROPAGANDA AVRUPALININ TALEBİNİ BALTALIYOR

Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin daha çok Afrika ve Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri vatandaşlarının oluşturduğunu söyleyen kadın hastalıkları doğum ve tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, Avrupalıların biraz daha çekimser davrandıklarını söylüyor. Prof. Dr. Öner “Avrupa ülkelerinden daha çok Türkler geliyor. Avrupalılar bize çok güvenmiyor. Bunun da sebebi ön yargı ve Türkiye’nin sağlık turizmine yönelik olarak yapılan kara propaganda. Ancak bunu zamanla aşacağız. Çünkü özellikle tüp bebek tedavileri konusundaki başarılarımız Avrupa’daki çoğu ülkeden iyi. Gebelik oranlarımız daha yüksek. Buna karşılık tedavi maliyeti Avrupa’dan çok daha ucuz” dedi.

YABANCI HASTA ÜLKEMİZİ SEVİYOR
Türkiye’de daha insani yaklaşım görüyoruz

Kendi merkezlerinde de yoğun olarak yabancı hasta tedavi ettiklerini söyleyen kadın hastalıkları doğum ve tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, Türkiye’de verilen tecrübeli ve kaliteli hizmete ek olarak, ülkelerinde randevu bile almanın güçlüğünden şikâyet eden yabancıların ülkemizde kişiye özel tedavi programları ile karşılaştığını belirterek  “Haftalar öncesinden kurumumuza ait tercümanlar ile iletişime geçerek istedikleri döneme göre bir program oluşturabiliyorlar. Bunların dışında özellikle Avrupa’dan gelen hastalar Türkiye’deki doktorların kendilerine olan yaklaşımının daha insani olduğunu belirtiyorlar. Yaşadıkları ülkedeki doktorlara soru bile sormanın mümkün olmadığından şikâyet eden hastalar Türkiye’ye geldiklerinde evlerinde gibi hissettiklerini, doktorların kendilerini dinleyip problemi çözmeye odaklı olduklarını ve güven verdiklerini dile getiriyorlar” dedi.

Sağlık turizminin parlayan yeni yıldızı 'tüp bebek'

POTANSİYELİMİZİN TAMAMINI KULLANAMIYORUZ
Yabancı hasta sayısını artırmamız mümkün

Hizmet kalitesi, fiyat ve yüksek başarı oranları dikkate alındığında Türkiye’nin tüp bebek konusunda potansiyelini tam olarak kullanamadığını söyleyen Prof. Dr. Gazi Yıldırım “Bunun en önemli sebebi tüp bebek hizmetinde standardizasyon olmaması. Her laboratuvarın kalitesi ve embriyolog aynı olmayabiliyor. İkincisi yabancı hastaya daha yüksek fiyatlandırma yapılabiliyor. Üçüncü olarak da bazı ilaçlar piyasada bulunamadığı için yeteri kadar tüp bebek yapılamıyor. Farklı yöntemlerle yumurta elde etmeye çalışıyoruz ama esas ilaçlarımız olmadığı için, gelen bazı hastalar ülkesine geri dönmek zorunda kalabiliyor” dedi.

Tüp bebek için gelen hasta sayısını yükseltmek için bazı kanunların yabancılar için esnetilebileceğine dikkat çeken Yıldırım, “Yurt dışında olup evli olmayan çiftler var. Tüp bebek yapmak istiyorlar. Bizim ülkemize göre evli olma şartı aranıyor. Bu konuda iyileştirme sağlanabilir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...