Siyah sarımsak pek kullanılmıyor ama bilinmeyen etkisi ortaya çıktı! Üstelik uzmanlar da doğruladı...
Siyah sarımsak, sağlığa olan faydalarıyla bilim dünyasının yakın markajında. Uzmanlar antibiyotik kadar etkili olan bu besinin beyazından daha etkili güce sahip olduğunu söylüyor.
Tansiyondan kalp damar hastalıklarına kadar pek çok konuda şifa olan sarımsağın siyah hali pek çok kişi için yabancı. Beyaz, diş diş olan sarımsağın siyah renge bürünmüş haline rastlayan çok fazla kişi yoktur. Ancak bu durum farklı renk olan bu koyu sarımsağı bilinmez yapmaz. Bu sarımsaktan haberi olan ve hatta onu tüketen kişi sayısı da gayet çok.
Siyah renkli sarımsak kendiliğinden yetişen bir ürün değil. Normal sarımsaktan elde edilen bir tür... Sıradan sarımsağın fermente edilmesiyle şifa dolu olan bu sarımsak elde edilir. Fermente; gıdaların kimyasal olarak tepkime yaşaması durumudur. Ancak buradaki kimyasal tepkime ürünün oksijensiz bırakılmasıyla gerçekleşir. Besinde yer alan doğal organizmaların oksijen yoksunluğunda girdiği tepkimeler de kimyasal olarak açıklanır.
Sarımsağın fermente edilmesi için 60 ya da 90 derece sıcaklıkta, kapalı bir halde yaklaşık iki ay bekletilmesi gerekilir. Bu sürenin ardından siyah sarımsak tüketime hazır hale gelir. Ama bu sarımsağı tüketmeden evvel ne olduğunu daha detaylı öğrenmek yerinde bir hareket olur.
SİYAH SARIMSAK NEDİR?
Fermente, doğal çürümedir ama zararlı değildir. Bir noktada turşu yapmak gibidir. Besinin daha uzun süre saklanmasını sağlar. Ayrıca yiyeceğin farklı, yoğun bir lezzet kazanıp faydalarının daha belirgin hale gelmesine de neden olur. Sarımsak dışında peynir, pastırma gibi ürünler de fermente işlemi görür ve bu onların daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar.
Siyah renkli sarımsağın tadı normal sarımsaktan daha şekerlidir. Sarımsağın acı tadı fermente edildikten sonra seyrelerek tatlı bir lezzete kavuşur. Ayrıca bu sarımsağın kokusu normal sarımsak kadar yoğun değildir. Hatta beyaz sarımsağın yanında siyah olanının neredeyse kokusuz olduğunu iddia etmek mümkündür.
Siyah sarımsak serin yerlerde saklanmalıdır. Bu sayede bu sarımsağın faydalarından daha uzun süre yararlanma imkânı ortaya çıkar.
SİYAH SARIMSAĞIN FAYDALARI NELER?
Bağışık sistemini güçlendiren, kanser riskini karşı koruyucu olan sarımsağın faydaları göz ardı edilmeyecek cinstedir. Siyah sarımsak ise normal sarımsaktan çok daha fazla etki gösterir.
Sarımsağın içinde bulunan antioksidan siyah renkli sarımsakta iki kat daha fazladır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan, iyileşmede rol oynayan antioksidanın bu kadar yoğun olması sayesinde sarımsak pek çok sıkıntıda deva olarak kullanılır. Kronik hastalıklar, kalp ve damar sağlığı, dolaşım sistemi sarımsak, özellikle siyah olanı ile daha sağlıklı hale gelir. C ve B vitamini bakımından da yoğun olan siyah renkli sarımsak aynı zamanda beyin hücrelerini de korur. Bu da hafıza ile ilgili sıkıntıları azaltır, kişinin daha güçlü bir hafızaya sebep olmasını sağlar. Dolayısıyla bu sarımsağın Alzheimer hastalığına karşı da koruyucu özelliği vardır.
Diyabet hastalığına da iyi gelen koyu renkli sarımsak tıpkı normal sarımsak gibi kanser riski için de tüketilen bir gıdadır. Fakat sıradan sarımsaktan çok daha etkilidir.
SİYAH SARIMSAK NASIL TÜKETİLİR?
Nefisyemektarifleri.com’da siyah sarımsağım kullanım alanları paylaşıldı:
-Siyah sarımsak, beyaz sarımsak gibi tüketilir ve kullanılır.
-Genellikle yemeklere ve salatalara ilave edilir.
-Bazı kişiler aç karna yutmayı tercih edebilir. Eğer günde en fazla 3 adet siyah sarımsağın yutulması tavsiye edilir.
-Siyah sarımsak kokusuz olduğundan yutulduğunda ya da yenildiğinde ağızda kokuya sebep olmaz. Ayrıca beyaz sarımsak gibi mide yanması vb. sorunlara yol açmaz.
