Suyun fazlası öldürüyor! Su zehirlenmesi nedir? Su zehirlenmesinin belirtileri

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Suyun fazlası öldürüyor! Su zehirlenmesi nedir? Su zehirlenmesinin belirtileri

SAĞLIK Haberleri

Su zehirlenmesi son zamanlarda en çok merak edilen sağlık sorunlarının başında geliyor. Vücuda ihtiyaçtan fazla su girmesi sonucu oluşan su zehirlenmesi hakkında pek çok merak ediliyor. Peki, Su zehirlenmesi nedir? Su zehirlenmesinin belirtileri nedir? İşte o detaylar…

Vücudun en temel bileşeni sudur ve doğal bir detokslayıcıdır. Özellikle yaz aylarında su tüketim alışkanları da değişmektedir. Sıcak yaz aylarında su içmenin yararları konusunda uzmanlar uyarıyor. Fakat birçok kişi ideal olarak ne kadar su içmesi gerektiğinin farkında değil. “Her şeyin fazlası zarardır” sözünü neredeyse hepimiz duyar, biliriz bu su içinde geçerli. Fazla su tüketiminden kaynaklı olarak su zehirlenmeleri yaşanabilmektedir. Özellikle son zamanlarda yüksek sıcaklardan kaynaklı aşırı su tüketimine bağlı olarak yaşanan zehirlenmelerden dolayı arama motorlarında “Su zehirlenmesi nedir? Su zehirlenmesinin belirtileri” soruları araştırılmaya başlandı. İşte su zehirlenmeleri hakkında merak edilenler…

Suyun fazlası öldürüyor! Su zehirlenmesi nedir? Su zehirlenmesinin belirtileri

SU ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Su zehirlenmesi aşırı miktarda su tüketimine bağlı olarak gerçekleşen bir zehirlenmedir. Bu zehirlenme sonucunda ciddi rahatsızlıklar meydana gelmektedir. İhtiyaçtan fazla su tüketimi kanda bulunan su oranını etkilemektedir. Yoğun bir şekilde alınan su kanda bulunan sodyum ve minarelerin azalmasına yol açmaktadır. Kanda yaklaşık olarak 135 mm/L oranında sodyum yoksa düşük sodyum oranı tespit edilmektedir. Sodyum hücre içinde bulunan sıvıların dengesini sağlar. Kanda sodyum miktarı düşük ise hücre içine geçen sıvı miktarı artar ve hücreler şişmeye başlar. Hücre şişmedi direkt beyni etkilediğinden dolayı tehlikeli durumlar ile karşı karşıya kalınabilir. Bu duruma su zehirlenmesi adı verilmektedir.

Gündelik su tüketimi boya ve yaşa bağlı olarak değişmektedir. Yetişkin bir insanın gün içerisinde böbrekleri 20 litre suyu vücudundan dışarı atabilir. Gün içerisinde çok fazla su tüketen bir kişinin beyin içi hücreleri şişebilir ve kafa içindeki basınç arttığından bedensel ve ruhsal olarak tehlikeli durumlarla karşı karşıya gelinir.

Vücutta olması gerekenden fazla su kaybı yaşanması durumuna ise dehidrasyon adı verilmektedir.

Suyun fazlası öldürüyor! Su zehirlenmesi nedir? Su zehirlenmesinin belirtileri

SU ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NEDİR?

Vücudun düzgün çalışabilmesi için yeterli miktarda su içmek yeterlidir. Bu miktar yaşa, boya ve kiloya göre değişkenlik göstermektedir.  Böbrekler saatte sadece 0,8 ila 1,0 litre suyu atabilir bir anda fazla su tüketimi vücudun elektrolit dengesini bozmaktadır. Peki yeterinden fazla su tüketimine kaynaklı olarak ortaya çıkan su zehirlenmesinin belirtileri nedir? İşte detaylar…

Bir kişi aşırı su tükettiyse beynindeki hücreler şişmeye başlar ve kafasındaki basınç artar. Buna bağlı olarak

  • Baş ağrısı
  • Zihinde bulanıklık
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Ödem
  • Yorgunluk
  • İshal gibi etkiler görülür.

Su zehirlenmesinin daha ileri seviyelerinde;

Kan basıncında dengesizlik

  • Sersemleme
  • Çift görme
  • Uyuşukluk
  • Nefes almada güçlük
  • Kaslarda güçsüzlük
  • Kalp ritminde bozulma
  • Kramplar
  • Duyuları algılamada zorluk
  • Nöbet
  • Beyin hasarı
  • Koma etkileri görülür.

Suyun fazlası öldürüyor! Su zehirlenmesi nedir? Su zehirlenmesinin belirtileri

SU ZEHİRLENMESİ NE KADAR SU İÇİNCE OLUR?

Su tüketimi oldukça önemli bir konudur. İdeal oranda su tüketimi gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Erkeklerin 3.7 litre kadınların ise 2.7 litre su tüketmesi yeterli olacaktır. Bu durumların çok üzerinde su tüketimi yapılırsa su zehirlenmesi gerçekleşecektir. Bazı durumlarda kullanılan ilaçlarda kanda bulunan su oranını yükseltmektedir. Su zehirlenmeleri ne kadar litre su içilirse olur sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Daha önceki su zehirlenme vakaları 6 litrede gerçekleştiği görülmüştür bu kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Diüretik ilaçlar, böbrek hastalıkları, sporcu içecekleri ve ağrı kesici ilaçlar su zehirlenmesine neden olabilir.

Beslenme uzmanı Nupur Krishnan'a göre kişinin tüketmesi gereken su miktarına karar verirken yaşam tarzı önemli bir rol oynuyor. 'Hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa ve ter yoluyla su kaybı çok yaşamıyorsanız, 2 ila 2,5 litreden fazla su içmeniz önerilmez. Yoksa içtiğiniz su böbreğinizde birikerek şişmeye neden olur ” diyor. 

Suyun fazlası öldürüyor! Su zehirlenmesi nedir? Su zehirlenmesinin belirtileri

SU ZEHİRLENMESİ NASIL GEÇER? TEDAVİSİ NEDİR?

Su zehirlenmesi çok ciddi bir olaydır can kaybı ile sonuçlanabilir. Şüpheleriniz oluştuğu anda anında sağlık personellerine haber vermeniz gerekmektedir. Teşhis yapıldığı anda doktorlar tarafından su alımınız sınırlandırılacak ve kan testleri ile kanda bulunan sodyum miktarı düşük ise tuz desteği verilecek. Bu süre zarfında protein içeren diyet uygulanacak. Doktor tarafından idrar söktürücü ilaçlar verilecek.  Sodyum ve su oranı ideal dengeye gelene kadar hastanın yatışı sağlanır. 

Suyun fazlası öldürüyor! Su zehirlenmesi nedir? Su zehirlenmesinin belirtileri

SU ZEHİRLENMESİNE NE İYİ GELİR?

Öncelikli olarak su zehirlenmesini hissettiğiniz anda mutlaka acil sağlık ekiplerine haber vermeniz gerekmektedir. Fakat öncesinde su zehirlenmesinin önüne geçebilecek bazı öneriler bulunmaktadır.

  • Tuzlu gıdalar
  • Ölçülü su
  • İhtiyaca göre su tüketimi
  • Lavabo ihtiyacınızı geciktirmeyin
  • Hafif tuzlu zeytin
  • Tuzlu ayran

Kaynak: nefisyemektarifleri.com, onedio.com, timesofindia.indiatimes.com/

Derleme: turkiyegazetesi.com.tr

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...