Tıkanan damarları açıyor, varis oluşumuna ‘dur’ diyor

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Tıkanan damarları açıyor, varis oluşumuna ‘dur’ diyor

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

Sağlıklı beslenme kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için atılması gereken adımların başında geliyor. “Doğru yiyeceklerle dengeli beslenenler pek çok kalp ve damar hastalığına yakalanma ihtimalini düşürebilir” diyen Prof. Dr. Semih Barlas, kalp ve damar sağlığına iyi gelecek besinleri açıkladı.

Kalp ve damar hastalığı deyince akla gelen rahatsızlıklardan biri ‘varis’ geliyor. Varisin de beslenme ile doğrudan ilişkisi bulunuyor. İdeal kiloyu korumanın ve bilinçli beslenmenin varisin ilerlemesini ve gelişmesini yavaşlatabileceğini dile getiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Barlas, konuyla ilgili önerilerini sundu.

KÖTÜ BESLENME OBEZİTEYE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda beslenme alışkanlıklarının etkisi oldukça fazla... Dünyada genç nüfusta çok ciddi bir kilo artışı gözlemleniyor. Bilgisayar ve tablet başında uzun süre vakit geçirmekten kaynaklanan hareketsiz yaşam tarzı ve kötü beslenme obezite riskini de beraberinde getiriyor. Erişkin hastalıkları arasında sayılan varislerin de içinde bulunduğu kalp damar hastalıkları, obezite görülen bireylerde 18 yaşından önce bile karşımıza çıkabiliyor. Aşırı kilolu gençlerde ve çocuklarda ven hastalığı ve varis gelişme riski sağlıklı kilodaki yaşıtlarına göre çok daha fazla görülebiliyor.

KALP SAĞLIĞI İÇİN DOĞRU BESLENME ŞART

Hareketsiz ve kilolu bir yaşam haricinde kalp damar hastalıklarına davetiye çıkaran bazı alışkanlıkları sigara, alkol, yüksek yağlı gıdalarla beslenme olarak sayabiliriz. 

İşlenmiş unlarla hazırlanan hamur işi gıdaları, tatlıyı, şeker içeren hazır meyve sularını ve gazlı içecekleri tüketmemekte fayda var. 

Süt, yoğurt, peynir benzeri ürünlerden yağsız ya da yarım yağlı olanları tercih etmek, sakatatlardan uzak durmak doğru beslenme için dikkat edilmesi gereken diğer unsurların başında geliyor.

KIZARTMAYA UZAK, LİFLİ BESİNLERE YAKIN OLUN

Tüketilen besinlerde kızartma yağlar kalp damar hastalıkları açısından risk oluşturur. Bunun yerine fırında az yağla pişirme veya buharda pişirme tercih edilebilir. Diğer yandan lifli besinler kan kolestrolünü düşürmesi ve kan şekeri dengesini sağlaması nedeniyle faydalıdır. Pilav için de pirinç yerine daha lifli olan bulgur tercih edilebilir.

KAFEİN İÇEREN YİYECEK VE İÇECEKLERİ AZALTIN

Kalp ve damar sağlığı için kafein içeren yiyecek ve içeceklerin tüketimi kısıtlanmalı, bol su tüketilmelidir. Özellikle sıcak havalarda çok fazla sıvı kaybettiğimizde kanımız koyulaşır. Koyulaşan kanı yeterli derecede sıvı tüketerek yeniden sulandırabiliriz. Sıvı takviyesinde kafein içerikli içeceklerin tercih edilmemesi gerekir.

VARİSTE ŞİKAYETLERİ AZALTAN ANTİOKSİDANLAR VAR

Kalp damar hastalıklarından olan varisler ven duvarındaki enflamasyonla birlikte bacakta şişlik ve ağrıyı doğurur. Flavonoidler ise bunu engeller. Yaban mersini ve at kestanesi ekstresinde antioksidan maddeler bulunur. Bu maddelerin kullanımı veya tüketimi varisleri tedavi etmez ama yakınmaları hafifletir; hastalığın daha yavaş ilerlemesini sağlar. Genel olarak sebze meyve tüketimi de doğru beslenme ve kalp damar hastalıkları açısından olumludur.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...