Tiryakilere iyi haber: Sigarayı bıraktıran ‘akıllı kolye’ ürettiler… Nikotin bağımlılığını ortadan kaldırıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tiryakilere iyi haber: Sigarayı bıraktıran ‘akıllı kolye’ ürettiler… Nikotin bağımlılığını ortadan kaldırıyor

SAĞLIK Haberleri

ABD’de geliştirilen ve ısı izleme cihazı işlevi gören ‘akıllı kolye’ sigara içenlerin sigarayı bırakmalarına yardımcı oluyor. Uzmanlar bu cihaz sayesinde beyindeki nikotin bağımlılığını "ortadan kaldırmayı" hedefliyor.

ABD’li uzmanlar tarafından geliştirilen SmokeMon adlı cihaz kolye gibi boyuna takılan basit bir mavi kutudan oluşuyor. Yapılan deneyler, bu portatif cihazın sigarayı bırakmada etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Sigara içiyorsanız, muhtemelen alışkanlığınızın yalnızca kendi sağlığınızı riske atmakla kalmayıp, potansiyel olarak gelecek nesiller için çevrenizdekilerin sağlığını da etkileyebileceğini zaten biliyorsunuzdur.

Sigara içmenin halk sağlığı üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, artık bu zararlı alışkanlığı hayatımızdan çıkarmak için bilimsel olarak desteklenen birçok yöntem var. Uzmanlar sigarayı bırakmak isteyen tiryakilerin davranışları hakkında daha çok şey öğrendikçe çalışmalarını da genişletiyor.

SİGARA İÇME DAVRANIŞLARINI KAYDEDİYOR

ABD'deki Northwestern Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen cihaz da sigarayı bırakmak isteyenlerin en büyük yardımcısı olmaya aday.

Bu cihaz, tiryakilerin sigara içme alışkanlıklarını anlayarak sigarayı bırakmalarına yardımcı oluyor. Yeni teknolojinin en önemli avantajı, sigara içme davranışını diğer prototip cihazlardan daha doğru ve gizli bir şekilde tespit etmesi.

Pille çalışan ‘akıllı kolye’ , yanan bir sigaranın ucundan yayılan ısıyı algılıyor ve her sigara içildiğinde bilgi toplamak için termal sensörler kullanıyor. Bu ölçümler, kaç kez nefes çekildiği, solunan duman miktarı ve nefesler arasındaki süre gibi ayrıntıları içeriyor.

ÇALIŞMALAR UMUT VERİCİ

19 kişiyle yapılan çalışmada, bilim insanları 115 seansta hem laboratuvar ortamında hem de gerçek koşullarında cihazı takıp sigara içme davranışlarını gözlemledi. Cihazın laboratuvar dışında test edilmesi, ekibin sigara içenlerin kolyeyi toplum içinde takmaktan rahatsız olup olmadıklarını ve çevredekilerden herhangi bir tepki alıp almadıklarını belirlemesine olanak sağladı.

SmokeMon tarafından kaydedilen ölçümler, başka bir cihazla kıyaslanıp benzer doğruluk gösterdi ve deney sonrası anketlerdeki katılımcı cevapları umut verici oldu.

Katılımcıların çoğu, cihazın kendilerine veya çevrelerindekilere rahatsızlık verme veya mahremiyetlerini ihlal etme konusunda endişe duymadıklarını bildirdi.

Araştırmacılar, sonuçlarının sigarayı bırakmaya yardımcı olmak için termal kameraların kullanılmasında "önemli bir umut vaat ettiğini" ancak daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını belirtti.  Uzmanlar cihazın sigara içme isteğini azaltmada etkili olduğuna vurgu yaptı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...