Tıpta çığır açan buluşu Türk Profesör Rahmi Öklü geliştirdi: Türk Jeli kansere dur diyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tıpta çığır açan buluşu Türk Profesör Rahmi Öklü geliştirdi: Türk Jeli kansere dur diyor

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türk Girişimsel Radyolog Prof. Dr. Rahmi Öklü’nün bularak geliştirdiği jel, hem en hızlı şekilde kanamayı durduruyor hem de kanser tedavisinde direkt tümörün içine enjekte edilerek büyümesini engelliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - ABD Mayo Clinic, Vasküler ve Girişimsel Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Öklü, Antalya’da düzenlenen 2024 Türk Girişimsel Radyoloji Kongresi 19. Yıllık Toplantısı’na katılarak tıpta çığır açan buluşunu Türk meslektaşları ile paylaştı. 2012 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğü jelin 2022 yılında FDA’den onay aldığını belirten Prof. Dr. Öklü, “Önce kanama tedavisi için geliştirdiğimiz jel ilk olarak 5 hastanede kullanıldı. Bugüne kadar 200 hasta tedavi edildi. Uygulama bu yıl 1 Ocak’tan itibaren ABD’de bütün hastanelerde kullanılmaya başladı” dedi.

“ALTIN STANDART” OLARAK KABUL EDİLDİ

FDA’in boyundan aşağıdaki vücudun bütün bölgelerinde jelin kullanımına onay verdiği  ‘Shear-Thinning’ adı verilen hidrojel, damar içi tıkanıklıklar ya da anevrizmalarda kan akışını kontrol imkânı tanırken, kanser tedavisinde de tümörlere kan akışını azaltarak beslenmesini engelliyor. Jel uygulamasının başarısı cerrahiye yakın olduğu için, cerrahiye alternatif olarak gösteriliyor. Benzer bir ürün olmaması sebebiyle FDA tedaviyi “altın standart” olarak tanımladı. 

BENZERSİZ BİR ÜRÜN

Kendi alanında bir ilk ve benzersiz olan jelin direkt tümöre gönderilmesi sebebiyle hem tümörün büyümesini direkt olarak engellediğini hem de daha az ilaç verilmesi sebebiyle yan etkilerinin minimum düzeyde olduğunu belirten Prof. Dr. Öklü, “Ultrason ve ince bir iğne ile vücudun herhangi bir yerinde büyük kesi yapmadan uygulanıyor. Hem daha etkin hem de maliyeti düşük bir tedavi sunuyor. Jeli, karaciğer kanserleri, böbrek tümörlerinde ve boyundan aşağıdaki bütün kanamalarda kullanıyoruz. Damar yükü fazla olan tümörlerde damarı tıkayıp tümörün küçülmesini sağlıyor. Ayrıca çeşitli sebeplerden dolayı kanayan tümörlerde de kanamayı durdurabiliyoruz. Şu an tedavisi olmayan yerlerde bağırsak ve ciltte kullanmayı düşünüyoruz” diye konuştu. 

Tıpta çığır açan buluşu Türk Profesör Rahmi Öklü geliştirdi: Türk Jeli kansere dur diyor

Prof. Dr. Rahmi Öklü

AMELİYATSIZ PROSTAT CERRAHİSİ

Cerrahi gerektiren tedavilerde bütün dünyanın artık “ameliyatsız döneme” girdiğini söyleyen Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt, teknolojinin gelişmesi sayesinde birçok işlemin girişimsel yöntemlerle yapılmaya başladığını belirterek, bunun en son örneklerinden birinin de erkeklerde ileri yaşta çok sık görülen prostat büyümesi olduğunu ifade etti. İyi huylu prostat büyümesinin yol açtığı en önemli problemin idrar zorlukları olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bozkurt, “Prostat büyümesinde hastanın yaşadığı sorunlar tamamen prostatın büyümesine bağlıdır. Girişimsel radyolojisinin yaptığı işlerden biri de anjiyo ile embolizasyon (damar tıkamadır). Embolizasyon işlemi ile beslenmesi azaltılan prostat hızla küçülür ve oluşturduğu şikâyetler de kaybolur” dedi.  

TÜMÖRÜ TIKAYARAK YOK EDİYORLAR

“İğne deliğinden kanser tedavisi” olarak ifade edilebilecek minimal invaziv girişimsel yöntemlerle yapılan tedavilerin kanserde uygun hasta grubunda başarılı sonuçlar verdiğini söyleyen Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Tuğsan Ballı, “Bu yöntem  önce karaciğer kanserinde sadece kanserli dokunun beslenmesini bozmak için damarı tıkayarak kanserin yok olması hedeflendi ama daha sonra bu tıkamayı yaparken tümör içine kanser ilaçları da verilmeye başlandı. Bunun yanı sıra damar içinden karaciğer tümörüne radyasyon yayan mikro partiküllerin verilmesi ile yapılan radyoembolizasyon ve tümörü yakan ya da donduran tedaviler de bu yöntemle yapılıyor” dedi.

 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...