Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Saglik
  3. Meme kanserine karşı çığır açan çalışma: Türk profesörün yer aldığı ekip aşı geliştirdi
Saglik

Meme kanserine karşı çığır açan çalışma: Türk profesörün yer aldığı ekip aşı geliştirdi

Son Güncelleme: 23 Ağustos, 2023 - 14:37
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Meme kanserine karşı çığır açan çalışma: Türk profesörün yer aldığı ekip aşı geliştirdi
Fotoğraf Başlığı Meme kanserine karsi çigir açan çalisma: Türk profesörün yer aldigi ekip asi gelistirdi

ABD'de bir grup araştırmacı, meme kanserini önlemek üzere aşı geliştirdi. Ekipte, Türk profesör Atilla Soran da bulunurken, çalışmanın duyurulması geniş yankı uyandırdı.

Kaydet
a- | +A

ABD'de, Türk profesör Atilla Soran'ın da aralarında bulunduğu bir grup bilim insanının, meme kanserini önlemek için geliştirdikleri aşının insanlarda denenebilir hale geldiğini duyurması, akademik camiada ve medyada büyük yankı uyandırdı. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi (UPMC) araştırmacılarının uzun süredir devam ettirdiği çalışma, ABD medyasında 'çok önemli gelişme' olarak duyurulurken, bilim camiasında da heyecana sebep oldu.

Pittsburgh Üniversitesi Meme Cerrahisi Anabilim Dalı Klinik Araştırmalar Direktörü Prof. Dr. Soran, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, bir grup çalışması neticesinde elde ettikleri meme kanseri aşısının ABD'de 'çok ses getirdiğini' belirterek, aşının 10 hasta üzerinde denenmeye başlandığını ve daha sonraki aşamada 50 hasta üzerinde denenerek güvenli olduğunu göstermek istediklerini söyledi.

'MEME KANSERİ GELİŞİMİNİ ENGELLEYECEK'

Meme kanserinin kadınlar arasında en fazla görülen kanser türü olduğunu, bu verilerin yalnızca ABD'de değil, dünyanın her yerinde ve Türkiye'de de de benzer olduğunu ifade eden Soran, "Bu aşının ileride meme kanseri gelişimini engelleyeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Bu kanser türünde en önemli konunun erken teşhis olduğunu anlatan Cerrahi Onkoloji profesörü Soran, hastalığın erken evrede tespit edilmesi durumunda tedavinin çok daha rahat olduğunu, bir ileriki aşamada, erken evre meme kanserinin, aşı yoluyla ileri evreye geçmesini önlemeyi hedeflediklerini anlattı.

Türk profesör Soran, "Benim de içinde bulunduğum araştırma grubunun yaptığı en önemli olay, yıllardır laboratuvarda denenen aşılardan bir tanesinin laboratuvar aşamasını geçerek insanlar üzerinde uygulanmaya başlamasıdır." dedi.

Aşıların test süreçlerinin çok uzun olduğunu aktaran Türk Profesör, gönüllü hastaların 5 yıl takip edileceğini, bu sürecin ardından daha büyük topluluklarda deneme sürecine geçileceğini ve sonrasında aşının günlük kullanıma girerek ileri evre kanseri engelleyeceği inancını paylaştı.

Atilla Saran
Başlık ResmiAtilla Saran

AKCİĞER KANSERİNDEN SONRA EN ÖLÜMCÜL TÜR

Kadınlarda tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Prof. Soran, ABD'de 2023'te yaklaşık 360 bin kadına meme kanseri teşhisi konmasının öngörüldüğünü ve bunlardan sadece 60 bininin erken evrede tespit edilme şansının olduğunu ifade etti.

Soran, "Aşı, bu evrede devreye girebilirse, işte o 360 bin yeni kanser vakasının en azından bir kısmını, büyük bir kısmının ilerlemesini engelleyebiliriz, diye düşünüyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de de 2020'de 24 bin kadında meme kanserinin görüldüğüne dikkati çeken Soran, bunların sadece yüzde 5'inin erken evrede tespit edilebildiğini, çünkü Türkiye'de tarama programının henüz istenen seviyeye ulaşmadığını ifade etti.

Soran, şunları söyledi:

"40 yaşını geçmiş bütün kadınlarımızın yıllık mamogram yapmaları önemli. Yaklaşık olarak 1000 mamogram çekerseniz, 1000 kadını taramış olursanız 1 ya da 2 tane çok erken evre meme kanserini yakalamış olursunuz. Bu binde bir, aslında milyonlarla çarpınca çok büyük bir rakam ediyor. Onun için erken evre tanı çok önemli."

Prof. Soran, erken teşhisle ayrıca, tüm hastalıklarda olduğu gibi radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi ve cerrahi gibi masraflı tedavilerin önüne geçilebileceğinin altını çizdi.

İNSAN DENEMELERİ BAŞLIYOR

Meme kanseri aşısının FDA onayı alıp eczanelerde satılması için uzun bir süreç olduğunun altını çizen Prof. Dr. Atilla Soran, "Önemli olan bu aşıyı insanlar üzerinde uygulayabilmektir. Çünkü uygulayabilme aşaması, gerçekten bu işin en önemli aşamalarından biri. Sonraki güvenlik ve etkinlik aşamasında da bize aşının ne kadar faydalı olduğunu gösterecek." ifadelerine yer verdi.

Soran, meme kanseri Kovid-19 salgını gibi akut durum oluşturmadığı için aşı sürecinin daha yavaş ve güvenli olarak ilerlediğini vurguladı.

Aşı çalışmalarının hastalar üzerinde denenme noktasına gelmesinin Türkiye dahil uluslararası birçok mecrada ses getirdiğini söyleyen Prof. Soran, meme kanseri çalışmalarının 1980-1990'larda başladığını belirterek, gelinen aşamaya ulaşmak için geçen uzun süreye dikkati çekti.

Soran, bu aşamadan sonra sürecin çok daha hızlı ilerlemesinin beklendiğini kaydetti.

MEME KANSERİNE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELER?

Amerika'nın klinik meme kanseri araştırmalarında kabul ettiği 12 bilim insanından biri olan Türk profesör Atilla Soran, meme kanserinden korunma yöntemleriyle ilgili uyarılarda bulundu. "Yaklaşık olarak meme kanserinin yüzde 10'u genden geliyor ve o genlere sahip olan kadınlarımızın yaşam boyu bazı genlerde yüzde 80 meme ve yumurtalık kanseri olma riski var." diyen Soran, ailesinde meme kanseri vakalarına rastlanan kadınların sık kontrol yaptırmalarının önemini vurguladı.

Soran, her gün düzenli yarım saat yürümenin meme kanseri riskini 'çok önemli oranda' düşürdüğünü söyledi. Boy ve kilo oranına dikkat etmenin de hastalığın riskini oldukça azalttığını dile getiren Türk Profesör, 35 yaşından önce doğum yapan ve alkol tüketmeyen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin önemli oranda azaldığını ifade etti.

Soran, "Erken tanı olduğu zaman da tedavinizi aldığınızda sizin için meme kanseri bir ölümcül hastalık olmaktan çıkıyor. Yani kısacası biz kendimizi koruyalım ama farkındalıkla birlikte de eğer ailemizde genetik bir yatkınlık varsa bunun önemini bilelim. Testlerimizi yaptıralım ama onun haricinde de mutlaka ve mutlaka 40 yaşında mamografi çektirmeye başlayalım." ifadelerini kullandı.

ARAŞTIRMASINA 'TÜRKİYE ÇALIŞMASI' ADINI VERDİ

Prof. Dr. Atilla Soran, ABD'ye ilk defa 1997'de uzmanlık yapmak üzere davet edilmesi üzerine geldiğini ve 2004'te Pittsburgh Üniversitesinin meme cerrahisi bölümünde ilk profesörlük alan kişi olduğunu belirtti.

Halen üniversitenin ilgili bölümündeki tek profesör olma unvanını elinde bulunduran Soran, 23 yıldır öncülük ettiği çalışmalarla dünyanın meme kanserine bakışını değiştirdiğini ifade etti.

Soran, 2007 yılında dünyada ileri evre meme kanserine yeni bir bakış kazandıran araştırmasına 'Türkiye çalışması' ismini verdiğini ve bu çalışmanın halen tüm dünyada aynı isimle kullanıldığını söyledi.

Ülkesiyle bağlarını koparmayan ve üniversitede direktörlüğünü yaptığı Uluslararası Uzman Yetiştirme Bölümü'nde bugüne kadar Türkiye'den 81 araştırmacı yetiştirdiğini belirten Prof. Soran, eğitimli nesillerin yetiştirilmesi ve bu rakamların artmasının öneminden bahsetti.

Yetiştirdiği Türk öğrencilerin yaklaşık yüzde 90'ının ülkesine döndüğünü belirten Soran, Türkiye'den önemli bilimsel çalışmaların çıkması gerektiği konusuna dikkati çekti.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 23 Ağustos, 2023 - 14:37
Haberle İlgili Daha Fazlası
Saglik
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    İran’daki protestolarla gündeme gelen Türk hanedanı: Kaçarlar nereye gitti?
    İran’daki protestolarla gündeme gelen Türk hanedan...
    Kaydet
  • 2
    Gram altında sıçrama olacak! İslam Memiş rakam ve tarih verdi
    Gram altında sıçrama olacak! İslam Memiş rakam ve ...
    Kaydet
  • 3
    2025'te 'Ramazan ayı'nda, Türkiye'de hangi iki ilde iftar vakti, aynı tarihte, saat ve dakika olarak hiç aynı olmamıştır? 500 bin TL'lik soru açıldı
    Kim Milyoner Olmak İster'de 500 bin TL'lik soru!
    Kaydet
  • 4
    Meteoroloji listeledi, AKOM saat verdi! İstanbul dahil 19 ilde yeni kar alarmı
    Meteoroloji listeledi, AKOM saat verdi! İstanbul d...
    Kaydet
  • 5
    Altında 5 haneli rakamlar! İslam Memiş, 10 bin lira için tarih verdi
    Altında 5 haneli rakamlar! İslam Memiş, 10 bin lir...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Suriye’de yeni bir dönem…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Aileyi kurtarmak!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva ABD’nin stratejileri mi, Londra-Pekin hattı mı?
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Yüzyıllık hesap kapanıyor: Suriye'de vekâlet düzeninin tasfiyesi
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Malaylar nasıl yola geldi?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Edirne'de bir 'Topkapı' doğuyor! O saray artık kayıp değil...
    Edirne'de bir 'Topkapı' doğuyor! O saray artık kayıp değil...
    Kaydet
  • Bitcoin ve borsalar düşüyor! Riskli varlıklarda satış
    Bitcoin ve borsalar düşüyor! Riskli varlıklarda satış
    Kaydet
  • İran’daki protestolarla gündeme gelen Türk hanedanı: Kaçarlar nereye gitti?
    İran’daki protestolarla gündeme gelen Türk hanedanı: Kaçarlar nereye gitti?
    Kaydet
  • Giresun'da çığ felaketi
    Giresun'da çığ felaketi
    Kaydet
  • Valentino Garavani hayatını kaybetti
    Valentino Garavani hayatını kaybetti
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Trabzonspor'un yeni transferi ilk antrenmanına çıktı
Trabzonspor'un yeni transferi ilk antrenmanına çıktı
Kaydet
ABD'den YPG'ye
ABD'den SDG'ye "entegre olun" çağrısı
Kaydet
Bu akşam Rüya Gibi neden yok, final mi yaptı? 20 Ocak yayın akışıyla netleşti
Bu akşam Rüya Gibi neden yok?
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası