Uzman tavsiyesi… Kansızlığı gideriyor, vücudu güçlendiriyor, hastalıklara ‘dur’ diyor
Havalar soğudu, şifa kaynağı sakatata talep arttı. Kış hastalıklarından korunmak isteyen vatandaşların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için kelle, paça, işkembe, ciğer gibi ürünler şu sıralar en çok tükettiği gıdalar arasında… Sakatatların hem tok tuttuğunu hem de kansızlıkla savaştığını belirten Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, bu besinlerin diğer faydalarından bahsetti.
Havaların soğumasıyla birlikle sakatat tüketiminde artış gözlendi. A vitamini, B grubu vitaminleri, demir, çinko, fosfor ve potasyum mineralleri yönünden oldukça zengin olan sakatat ürünleri kış aylarının adeta vazgeçilmez gıdası haline geldi. Bağışıklık sitemini güçlendirdiği bilinen sakatat, kuzu kelle, paça, işkembe, ciğer, böbrek, pöç gibi ürünlerle reyonlarda tüketiciyle buluşuyor.
HEM TOK TUTUYOR HEM ŞİFA OLUYOR
Uzman Diyetisyen Betül Öztürk, sakatat ürünlerinin tok tutma özelliğine sahip olduklarını belirtti, sakatatlarla ilgili şu bilgileri verdi:
- Sakatatları yeteri miktarda tükettiğimizde bağışıklık sitemini güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Şu anda kış ayı soğukları başladı. Bu soğuklarda işkembe çorbasını yanında bol yeşillikli salatayla kullanarak bağışıklığını güçlendirebilirsiniz.
-Kırmızı sakat grubuna; karaciğer, akciğer, kalp, böbrek, dalak, dil ve baş eti girerken beyaz sakatatlar grubuna ise; işkembe, mumbar, ince bağırsak, billur, beyin, omurilik gibi çeşitli dokular giriyor. Bu organların tümü sakatat olarak adlandırılıyor.
-Sakatat tüketimi bağışıklık sitemini güçlendirmeye yarayan besinlerdir. Sakatatlar içerdiği vitamin, mineral ve zengin içeriği sayesinde vücuda birçok yarar sağlar.
-Sakatatlar vücutta depo organ olmaları sayesinde A vitamini, B grubu vitaminleri demir, çinko, fosfor ve potasyum mineralleri yönünden oldukça zengindir. Yüksek protein içeriğine sahip olması sayesinde tok tutma özelliği fazladır. Ancak tüketimi sonrasında sindirime yardımcı olmak için bol su tüketimini öneriyorum.
- İyi bir demir kaynağıdır. Kansızlık (anemi) yaşayan bireylerde C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketildiğinde biyoyararlılığını arttırabilirsiniz. Karaciğer tüketimi anemide beslenme tedavisinde sıklıkla kullanılır. Özellikle sakatat tüketiminin yanında mutlaka bol limonlu salata tüketmeyi öneriyorum.
- İhlas Haber Ajansı
