Varis oluşumunu engelleyen 5 öneri… Uzmanı tek tek sıraladı

Düzenleyen: / Kaynak: Turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Varis oluşumunu engelleyen 5 öneri… Uzmanı tek tek sıraladı

SAĞLIK Haberleri  / Turkiyegazetesi.com.tr

Venöz yetmezlik sorununun bir parçası olan varisler; yaşam konforunu düşürüyor, tedavi edilmediğinde ise ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Peki, varis şikayetlerini azaltmak ve oluşumunu engellemek için neler yapılmalı?

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Barlas varisi geciktirebilecek ve varsa varis şikayetlerini azaltabilecek günlük hayatta dikkat edilmesi gereken püf noktaları anlattı.

DAR GİYSİLERDEN UZAK DURUN

Bacaklarda görülen ve çoğu zaman yanlış bir yaklaşımla sadece kozmetik bir sorun olarak değerlendirilen varisler aslında bir dolaşım hastalığının belirtileridir. Dar giysiler ise sağlıklı dolaşıma engel olduğu için varis oluşumuna davetiye çıkarır.  Özellikle, bel bölgesinde yaptığı bası nedeniyle dar kemer ve dar pantolon kullanımından sakınmakta fayda var. Bol ve rahat kıyafetler tercih edilmesi varis oluşumunun engellenmesinde son derece önemli. Dar giysiler ise bacaklardan kalbe dönen dolaşımı engelleyerek bacak toplar damarlarında kanın daha çok göllenmesine neden olur.

VARİSE KARŞI ‘HAREKETE’ GEÇİN

Durağan ve hareketsiz bir yaşam tarzı varislerin oluşumuna davetiye çıkaran bir başka etkendir. Genel vücut sağlığı için de son derece faydalı olan yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi sürekliliği olan aktivitelere mutlaka zaman ayırmak gerekiyor. Hareketle varis arasında ters bir orantı vardır. Hareket ne kadar artarsa varis oluşumu o oranda azalır. Ancak bir yandan da düzenli spor yapanların ağırlıkla antrenman yapmamaya özen göstermesi gerekir. Yüksek ağırlıklarla yapılan antrenmanlar veya günlük hayatta sürekli ağır şeyler kaldırmak karın içi basıncı yükselterek varis oluşumunu artırabilir.

SOĞUK DUŞ ALIN

Sıcak yaz aylarında damarlar daha görünür hale gelebilir ve varise bağlı şikayetler artabilir. Vücudumuz, artan sıcaklığa karşı kendini serinletmek için damarları genişletir. Sıcaklık artışıyla kendini daha fazla gösteren varisler hem görünümle ilgili hem de ağrı, kaşıntı, yanma ve aşırı yorgunluk gibi şikayetleri beraberinde getirir. Sıcak suyla banyo yapmak, duş almak damarların daha da genişlemesine yol açacaktır. Bu yüzden sıcak yaz günlerinde soğuk masaj ve soğuk su ile duş almak rahatlatıcı olabilir.

KAFEİN İÇEREN YİYECEK VE İÇECEKLERİ AZALTIN

Varis oluşumunda beslenme düzeninin de etkisi vardır. Kafein içeren yiyecek ve içeceklerin tüketimi kısıtlanmalı, bol su tüketilmelidir. Özellikle sıcak havalarda çok fazla sıvı kaybettiğimizde kanımız koyulaşır. Koyulaşan kanı yeterli derecede sıvı tüketerek yeniden sulandırabiliriz. Böylece ven kapakçıkları üzerine binen gerilim de azalacak ve varis görünümleriyle, varislere bağlı şikayetlerde ciddi bir artış olmasının önüne geçilecektir. Sıvı takviyesinde kafein içerikli içeceklerin tercih edilmemesi gerekir.

KİLOLARDAN KURTULUN

Obezite, toplardamar yetmezliği ve varis oluşumu için bilimsel olarak kanıtlanmış önemli bir risk faktörüdür. Dolayısıyla ideal kilonuzu korumak ve bilinçli beslenmek sizi varis oluşumundan koruyabilir. Fazla kilolar bacaklardaki basıncı artırır ve kan dolaşımının beklenen düzeyin altına inmesine sebep olabilir. Dolaşımın aksaması toplardamarların genişlemesine yol açabilir ve varis oluşumuna davetiye çıkarır. Aşırı kilolar varis oluşumunda etkenlerden sadece biridir ve çok zayıf kişilerde de varis sorunu görülebilmektedir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...