Varis tedavisinde kullanılan yöntemlere dikkat! Uzmanı 5 maddeyle uyardı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Varis tedavisinde kullanılan yöntemlere dikkat! Uzmanı 5 maddeyle uyardı

SAĞLIK Haberleri

Bacaklarda görülen varisler, kadın-erkek fark etmeksizin, her yıl milyonlarca kişide rastlanan bir sağlık sorunu. Peki, tedavisinde nelere dikkat etmeli? Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Barlas, varisi olanlara uyarıda bulundu.

“Son dönemde yazılı ve görsel medya mecralarında ve hatta bazı bilimsel toplantılarda çeşitli varis tedavileri tanıtılıyor. Bunların arasında kalitesiz, başarısız, güvensiz hatta tehlikeli olanların da bulunduğunu bilmek gerekiyor” diyen Prof. Dr. Semih Barlas, kullanılan tıbbi tekniklerin araştırılması gerektiğinin altını çizdi.

DOPPLER ULTRASON İNCELEMESİ GEREKLİ

Bundan 20 yıl öncesine dek varis tedavileri, net bir damar görüntülemesi yapılamadan uygulanmak durumundaydı. Bunun sonucunda da yanlış-eksik bir damar tedavisi yapılabilmekte, yıllar öncesinde ifade edilen “tedavi, hastalığın kendisinden beter” yorumunu hak etmekteydi. Günümüzde doppler ultrason tekniği, varislerin incelenmesi ve yeni damar içi tedavilerin uygulanmasına mükemmel bir katkı sağlıyor.

KİMİN YAPTIĞI ÇOK ÖNEMLİ

Varis tedavisinde doppler ultrason görüntülemesini kimin yapacağı konusu son derece önemli. Ciddi bir ultrason eğitimini ve tecrübeyi gerektiren doppler ultrason, farklı iş yükleri arasında buna ancak biraz zaman ayırabilen bir hekim tarafından gerçekleştiriliyor ise, yanlış değerlendirilmeleri de beraberinde getirebilir. Sonuç olarak hasta, damar içi müdahaleyi gerektiren ciddi bir sorunu varken “içeride yer alan damarların gayet iyi çalışıyor, senin sorunun kozmetik” denilerek, skleroterapi veya lazer ile kılcal varis tedavisine alınabilir. Benzer biçimde, önemli herhangi bir sorunu bulunmayan hasta, “doppler’de damarların hasta görünüyor, mutlaka girişim gerekli” denilerek, gereksiz bir ameliyata alınabilmektedir.

KULLANILAN TIBBİ TEKNİKLER İYİ ARAŞTIRILMALI

“Bu tıbbi yöntemi dünyada bir tek ben uyguluyorum.’’ ‘’Bunu sadece 20 hekim uyguluyor” şeklinde açıklama yapan hekimler, alkışlanabilecekleri gibi, yaptıkları girişimlerin sorgulanması da gerekli olabilir. Yöntem, zorluğu ve olağanüstü bir beceri gerektirdiği için mi çok az kişi tarafından uygulanıyor, yoksa girişim tıbbi olarak genel kabul görmediği için mi kullanılmıyor? Hastalar bu konuya çok dikkat etmelidir.

VARİS HASTALARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

1. Varis bir damar hastalığıdır ve bir kalp damar cerrahisi uzmanı tarafından ilk değerlendirme yapılmalıdır.
2. Tüm varis hastalarında, tanıyı kesinleştirmek ve hastalığın kozmetik mi, tıbbi tedavi mi gerektirdiğini anlamak için bu konuda tecrübeli bir Radyoloji Uzmanı tarafından ayrıntılı bir doppler ultrason incelemesi yapılmalıdır. 
3. Gözle görülmeyen venlerde orta-ileri düzeyde sorun saptandığında, tıbbi tedavi (EVTA), kozmetik tedaviden (Yüzeyel Köpük Skleroterapi/Lazer) önce yapılmalıdır.
4. Tıbbi tedavi için önerilen yöntem ve malzemelerin FDA onaylı olmaları, geniş hasta gruplarında yakın (1 yıl) ve uzak (5 yıl) sonuçları gösterilmiş ve uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış olmalıdır.
5. Bacakta spagetti makarna görünüşlü damarlar oluşmuş, ağrı ve şişlik yakınması olan hastalar, bu damar hastalığının birtakım kremlerle geçmeyeceğini bilmelidir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...