Yıllarca yanlış pişirdiğimiz ortaya çıktı! Salyalanmadan bamya yapmanın meğer püf noktasıymış

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yıllarca yanlış pişirdiğimiz ortaya çıktı! Salyalanmadan bamya yapmanın meğer püf noktasıymış

SAĞLIK Haberleri

Yaz aylarında tezgahlarda bolca yer alan bamyayı pişerken salyalandığı için birçok insan sevmez. Bu yüzden şifa deposu olan sebze kendine sofralarda pek de yer bulamaz aslında. Ancak doğru şekilde temizlendiğinde ve pişirildiğinde bamya sünmüyor, keyifle yenilen bir yemek haline geliyor. Peki, bamya nasıl seçilir? En güzel zeytinyağlı bamya nasıl yapılır? Gelin detaylarıyla anlatalım.

İçeriğinde birçok vitamin ve mineral bulunan, faydalarıyla şaşırtan bir sebze olan bamya hem temizlerken hem de pişirirken yapılan hatalar nedeniyle salyalanıyor. Bu yönü nedeniyle birçok kişi tarafından sevilmiyor. Oysa doğru adımlar takip edip yaptığınız bamya, bu muhteşem sebzeyi sevmeyenler için bile ziyafet şölenine dönüşüyor.
Bizce bamyaya önyargılı olmayın, gelin bir şans verin. Hazırsanız size bamya nasıl temizlenir, bamyanın salyalanması nasıl önlenir, bamya nasıl yapılır detaylarıyla anlatıyoruz.

BAMYA NASIL TEMİZLENİR?

“Bamya nasıl ayıklanır” kısmına geçmeden önce kısaca temizliğinden bahsedelim. Bamyaları akan soğuk su altında iyice yıkayın. Daha kolay temizlemek için bamyayı bir süzgece yerleştirin ve musluktan akan soğuk suyun altında birkaç saniye tutun. Hepsinin yıkandığından emin olmak için bamyaları elinizle ters düz edin. 

Çok fazla bamya pişirmeyi planlıyorsanız ve süzgeç çok doluysa, temizlemeyi kolaylaştırmak için daha küçük gruplar halinde çalışabilirsiniz. Bu noktada suyun yapacağı basınçla bamyanın delinmemesi ve yırtılmamasına dikkat edin. 

BAMYA NASIL AYIKLANIR? 

Bamya salyalanmaması için nasıl ayıklanır diye düşünenler için elbette vereceğimiz bir püf noktası var. Öncelikle bamya saplarını asla dibine kadar kesmeyin. Aksi halde bamyalar hemen salyalanacaktır. Küçük uçlu bir bıçak kullanarak uç kısımlarını huni veya koni biçiminde bıçağı döndürerek kesmelisiniz. Belirttiğimiz gibi sapın çok derinine inmeyin. 

Eğer bıçakla temizlemekte zorlanıyorsanız piyasada satılan ve pazarlarda bulunan bamya kalemtıraşı satın alabilirsiniz. Bu kalemtıraşlar istediğiniz gibi bamyayı koni şeklinde kolayca açar.

Yıllarca yanlış pişirdiğimiz ortaya çıktı! Salyalanmadan bamya yapmanın meğer püf noktasıymış

LİMONLU SUDA BEKLETİN

Bamya temizleme ve ayıklama işi bittikten sonra salyalanmaması için bir püf noktası daha var. İşte tam da bu noktada devreye limonlu su giriyor. Geniş bir kabın içine koyduğunuz suya yarım limonun suyunu sıkın. Bamyaları içine atın ve bamyaları 5-10 dakika kadar limonlu suyun içinde bekletin. Eğer vaktiniz yoksa bu yöntemi uygulamak yerine yapacağınız bamya yemeğine pişerken birkaç damla limon ilave edebilirsiniz. 

İYİCE KURULAYIN

Tüm işlemler bitti, sıra geldi bamyayı kurulamaya. Ayıklayıp temizlediğiniz ve limonlu suda beklettiğiniz bamyayı havlu peçete ya da temiz bir bezin üzerine alın. Üzerlerine hafifçe bastırarak kurumaları için bekleyin. Islak bamya kabukları kuru olanlara göre fazla salyalanacak yemeğinizin tadını bozacaktır.

ZEYTİNYAĞLI BAMYA YEMEĞİ TARİFİ

Sıra geldi sağlık deposu bamyanın yemeğini yapmaya. Kızartması, etlisi, çorbası hepsi nefis olsa da bamyanın en sade ve güzel hali bizce zeytinyağlısı. Her sofraya yakışan, masanın baş kösesine koyacağınız zeytinyağlı bamya tarifi nasıl yapılır, gelin detaylıca anlatalım.

Yıllarca yanlış pişirdiğimiz ortaya çıktı! Salyalanmadan bamya yapmanın meğer püf noktasıymış

Malzemeler:

1 kilo bamya
3 adet domates
2 adet kuru soğan
3-4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker

ZEYTİNYAĞLI BAMYA YEMEĞİ NASIL YAPILIR?

Soğanı yemeklik doğrayın, domatesleri rendeleyin.
Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanları koyun.
Soğanlar pembeleşince domatesleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
Sıcak suyu ilave edip bir taşım kaynamasını bekleyin.
Ardından bamyaları ekleyip tuzu ilave edin.
Yarım limonun suyunu sıkın.
Bamyaların salyasını bırakmaması için fazla karıştırmayın. 
Kapağı kapalı bir şekilde yaklaşık yarım saat pişirmeye bırakın. 
Küçük bir kontrol yapıp bamyanın yumuşadığını gördükten sonra ocaktan alabilirsiniz.
İster sıcak isterseniz soğuk olarak servis edin. Dilerseniz yemeden önce limon suyu ilavesi yapabilirsiniz.

Kaynak:Mavi Kadın

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...