AK Parti'de 14 Mayıs için son tespit: İlk turda biter

- Güncelleme:
AK Parti'de 14 Mayıs için son tespit: İlk turda biter

Seçim 2023 Haberleri

AK Parti yönetimi; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitinglerinin ve sahada yapılan çalışmaların ‘Seçimlerin ilk turda sonuçlanacağı’ ihtimalini artırdığını değerlendirdi.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - AK Parti yönetimi, seçimlere kısa bir süre kala, hem saha gözlemleri hem de son yaptırılan anketleri masaya yatırıldı.

Edinilen bilgilere göre, AK Parti seçim stratejisi ekibi ve kampanya yöneticileri geçtiğimiz pazar günkü 1,7 milyon kişinin katıldığı İstanbul mitingi sonrasında geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitinglerinin ve sahada yapılan çalışmaların ‘Seçimlerin ilk turda sonuçlanacağı’ ihtimalini artırdığı değerlendirildi. Ancak, anketlerle saha arasında bir ‘makas’ olduğu da gündeme geldi. AK Parti kaynakları “Araştırmalarda çıkan sonuçların üzerinde bir performans var sokakta. Sahanın dili farklı. Sahadaki tüm veriler seçimin ilk turda Erdoğan’ın lehine sonuçlanacağı yönünde. Sahanın sosyolojisi ile anketlerdeki matematik arasında ise bir fark var. Bugüne kadar yaptırılan anketlerde Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması ihtimali görülüyordu. Ancak son iki haftadır bu ihtimalin de azaldığını görüyoruz” görüşünü dile getirdi.

Depremin etkilediği illerde Erdoğan’a olan desteğin azalmadığı, tam tersine özellikle depremin yaralarının sarılmasında Erdoğan’a güvenin tam olduğu, bu nedenle Cumhurbaşkanlığı seçim sandığında herhangi bir sıkıntının öngörülmediği belirtildi. Ancak, deprem bölgesinde 2018 seçimlerine göre AK Parti’ye olan desteğin bir miktar azaldığı, bunun nedeninin daha çok aday listelerinden kaynaklandığı tespiti yapıldı. Bölgede gözlem yapan bir AK Partili milletvekili “Mesela bize oy vermek istemeyen birisi MHP’ye vereceğini söylüyor. Oy ittifak içinde kalıyor. Bir ilde örneğin, Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a oy vereceğini, milletvekilliğinde İyi Parti’ye, belediye seçimi geldiğinde ise CHP’ye oy vereceğini söylüyor. Bir başka seçmen, milletvekilliği seçiminde HDP’ye oy vereceğini, Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a vereceğini söylüyor” değerlendirmesini yaptı.

İç Anadolu ve Orta Anadolu gibi milliyetçi-muhafazakâr seçmenin yoğun olarak bulunduğu illerde saha gözlemleri yapan bir başka AK Partili ise tespitlerini şöyle anlattı: “AK Parti bugüne kadar oy oranı açısından hep üstten başlar ve böyle devam ederdi. Seçim kampanyası başladığında, ekonomik gerekçeler başta olmak üzere vatandaşta bir tepki vardı. AK Parti, şartların lehine olacağı bir ortamda sahaya çıkmadı. Düşükten başladık, yukarı doğru hareket ettik. HDP’nin Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklamasından sonra, seçmen durdu düşündü. Beka meselesini ön plana çıkardı. Bize, ‘Şu şu konularda sizden memnun değiliz. Ama şu şikâyetlerimizi şimdilik ikinci plana koyuyoruz. Oyumuzu vereceğiz ama seçimden sonra sizinle hesaplaşacağız’ diyorlar.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...