'En az 100' dediler, 66 vekili zor çıkardılar

- Güncelleme:
'En az 100' dediler, 66 vekili zor çıkardılar

Seçim 2023 Haberleri

Meclis’te en az 100 sandalye hedefi ile yola çıkan Emek ve Özgürlük İttifakı’nın planları suya düştü. İttifakta yer alan 6 parti, sadece 66 milletvekili çıkarabildi. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi olarak ise Türkiye İşçi Partisinin (TİP) 49 ilde kendi listesinden girmesi gösterildi.

YWŞİM ERASLAN'IN HABERİ - TİP 4 vekil kazanırken 81 şehirde Yeşil Sol Parti (YSP) listesinden katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) 62 milletvekilinde kaldı. Bu vekillerin ise 59’u HDP’den... HDP 2018’deki seçimde 67 vekil çıkarmıştı. 

ERKAN BAŞ MECLİS’TE

TİP, genel başkanları Erkan Baş’ı Meclis’e yollamayı başardı. Ahmet Şık, Sera Kadıgil de yeniden vekil oldu. Milletvekili Barış Atay bu sefer seçilmezken cezaevinden çıkabilmesi için Hatay’da ilk sıra adaylığından vazgeçtiği Can Atalay TBMM’ye girdi. Ekranların tanınan isimleri oyuncu Mehmet Aslantuğ ile gazeteci İrfan Değirmenci baraja takılı kaldı. EMEP ise İstanbul’da İskender Bayhan’ı, Gaziantep’te Sevda Karaca’yı TBMM’ye yolladı. TÖP’ün adayı Perihan Koca da Mersin’den milletvekili oldu. EHP ve SMF Meclis’te koltuk kapamadı. 

HDP’NİN OYLARI ERİDİ

Bu arada, ittifakın toplam oyu %10,53 oldu. Bunun %1,73’ü TİP’ten, %8,80’i YSP’den geldi. Böylelikle 2018’de %11,70 oy alan HDP, dört partiyle birleşmesine rağmen yaklaşık yüzde 3’lük bir kayıp yaşadı.

BAŞARISIZ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçim sonuçlarını değerlendirdi. Tablodan memnun olmayan Sancar “Oylarımızda bir azalma olduğu doğru. Bir başarısızlık söz konusu. Batı illerindeki azalma daha dikkat çekici. Eksikliklerimizi, yetersizliklerimizi mutlaka değerlendireceğiz. Ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...