Sinan Oğan'ın oyları nasıl dağılacak? Hakan Bayrakçı'dan ikinci tura iki farklı senaryo

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sinan Oğan'ın oyları nasıl dağılacak? Hakan Bayrakçı'dan ikinci tura iki farklı senaryo

Seçim 2023 Haberleri

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur heyecanı başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarışacağı turda Sinan Oğan ve ATA İttifakı'ndan gelen oyların kime gideceği şimdiden merak konusu oldu. Kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı, 3.5 - 4 puanlık güce dikkat çekerken, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Tüm Türkiye 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre adaylar yeterli oy oranını sağlayamadığı için Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı. İkinci turda en çok oyu alan iki isim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu karşı karşıya gelecek. Büyük sürpriz yaparak yüzde 5.17 oranında oy alan Sinan Oğan'ın seçmeni ise bu seçimde kilit role sahip olacak.

Sinan Oğan'ın seçmeni Kılıçdaroğlu'na mı yoksa Erdoğan'a mı yönelecek merak konusu olurken, uzman isimlerden açıklamalar ve değerlendirmeler de peş peşe geliyor. Kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı, Oğan'dan ve ATA İttifakı'ndan gelebilecek olası açıklamalarla beraber Erdoğan ya da Kılıçdaroğlu'na yönelecek seçmenin oranına dair tahminde bulundu.

"YÜZDE 1 BİLE FİRE VERSE CUMHUR İTTİFAKI İÇİN SIKINTI OLUR"

Hakan Bayrakçı, "Ben AK Parti'nin bu 15 günde de geçtiğimiz 2-3 ayda yaptığı gibi kampanya şeklinde sıkı tutacağını tahmin ediyorum. Kendi seçmeni 'Bu iş bitti' deyip yüzde 1 bile fire verse Cumhur İttifakı için sıkıntı olur. Bu süreçte 'yüzde 52 ile Kılıçdaroğlu kazanıyor' gibi anket çıkarsak AK Parti seçmeni hemen çok kolay motive olur" diye konuştu.

"MUHALİF PARTİLER 2 GÜN SONRA ATAĞA GEÇECEK"

Bayrakçı, CNN Türk canlı yayınındaki değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti:

"Muhalefette 2-3 gün özeleştiri süresi açığa vurulmasa bile herkes zihninde bunu yaşayacak. Gerçekle karşılaştıktan sonra mutlak bir demoralizasyon zamanı gelecek. Ama muhalif partiler son bir gayretle bence 2 gün sonra atağa geçecekler.

Bence bu, muhalif seçmeni çarşamba ya da perşembe canlandırır. Ama muhalif seçmende biraz daha fazla fire olabilir. Onlara o ümidi verenlerin yanlışı. O seçmen birkaç gün üzülür ama 2-3 gün sonra kendini toparlar. Her şeye rağmen ufak bir fire olacaktır.

"'KILIÇDAROĞLU'NUN YERİNE BAŞKASI DA OLABİLİRDİ' MODU VAR"

Milliyetçi seçmen aşağı yukarı bu seçimde kaderi tayin etti. İkinci seçimde de milliyetçi seçmen çok önemli olacak. Fakat Cumhurbaşkanına oy veren seçmenin birinci derecede önemi Cumhurbaşkanına duydukları sevgi ve hayranlık.

Kılıçdaroğlu'na oy veren seçmen ise 'Tayyip Erdoğan gitsin' motivasyonundan kaynaklanıyor. 'Kılıçdaroğlu'nun yerine başkası da olabilirdi' modu var. Seçmenin siyasi dünya görüşü çok önem kazanıyor. İkinci seçimde milliyetçi seçmende hassasiyet devam edecek.

"KEMALİST SEÇMENDEN ERDOĞAN'A OY VEREN VAR"

Herkesin ihmal ettiği bir Kemalist seçmen var, en az 4-5 puandır. Bir kısmı Oğan'a verdi, bir kısmı sandığa gitmedi, çok azı Kılıçdaroğlu'na verdi, Erdoğan'a veren bile oldu.

"İKİNCİ TURDA OĞAN'IN AÇIKLAMALARI ÖNEM KAZANACAK"

İkinci turda Sinan Oğan'ın, Zafer Partisi'nin açıklamaları önem kazanacak. Hiçbir açıklama yapmazlarsa, 'Biz görevimizi yaptık, seçmen böyle takdir etti' deyip geri dururlarsa seçmeninin 1.5 - 2 puanı Erdoğan'a oy verir, 1.5 puan civarı Kılıçdaroğlu'na oy verir, bir kısmı da sandığa gitmez. Ama açıklama yaparlarsa 3.5 - 4 puanlık güçleri olur." (Kaynak: CNN Türk)

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...