Çinli elektrikli otomobil markalarına yeni zorunluluk! Düzenleme detayları dikkat çekti

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Çinli elektrikli otomobil markalarına yeni zorunluluk! Düzenleme detayları dikkat çekti

T-Otomobil Haberleri  / Haber Merkezi

Özellikle Çin'den gelecek olan yeni elektrikli otomobiller için yeni zorunluluklar getirildi. Ticaret Bakanlığı'nın yeni tebliğine göre, elektrikli araçların ithalatında büyük düzenlemeler yapılacak. Çağrı merkezi ve servis şartları dikkat çekti.

Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ" düzenlemesine göre, Türkiye’ye giriş yapacak elektrikli otomobil markalarının kendi kuracakları TSE belgeli servis hizmeti sunması ve çağrı merkezi bulundurması zorunlu olacak. Bu karar özellikle Çinli elektrikli araç üreticilerini etkileyecek.

Yeni kurallar, sadece Türkiye pazarına yeni giriş yapacak olan üretici firmaları etkileyecek. Çağrı merkezi ve servis zorunluluğu ile firmaların, müşterileri için satış öncesi ve sonrası destek sunması zorunlu hale gelecek.

ÇAĞRI MERKEZİ VE SERVİS KURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Mevzuata göre, Türkiye'de satış yapmaya başlayacak elektrikli araç markaları, Türkiye’nin tüm bölgesinde TSE standartlarında en az 20 yetkili servis açmakla zorunlu olacak. Bu yetkili servisler bizzat şirket tarafından kurulacak. Ayrıca şirketler, Türkçe hizmet verecek en az 40 personelin görev alacağı çağrı merkezi kurmak zorunda. Düzenlemeyle, elektrikli araç bakım onarım personelinin yeterlilik belgesine sahip olması şartı da getirildi.

https://twitter.com/ticaret/status/1729734480095527251

Peki, düzenleme neden Çinli üreticileri daha çok etkileyecek? Çünkü, tebliğe göre, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı Güney Kore ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülke kapsam dışında bırakıldı.

Bu arada, Türkiye'de araç satan 8 Çinli firma bulunuyor; BYD, Hongqi, MG, Leap Motors, Chery, DFSK, Skywell ve Voyah. Hozon Neta ve SWM markaları da Aralık ayında Türkiye pazarına giriş yapacaklarını açıklamıştı. 

Otomobil gazetecisi Emre Özpeynirci, ilgili kararı şöyle yorumladı: "Togg yerli kapsamıyor, Tesla Berlin’den geliyor kapsamıyor, Chery elektrikli araç getirmiyor kapsamıyor, BYD Toyota’nın distribütörü tarafından getiriliyor, yeterli servisi var kapsamıyor. Peki kimleri kapsıyor? Gümrük birliği ve serbest ticaret anlaşması olmayan ülkelerden gelip, kendi servisini kendisinin kurmayanları kapsıyor. Öyle özel servisle anlaşmak da yetmiyor görünüyor."

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...