Dev yatırımlar Avrupa’ya kayabilir

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dev yatırımlar Avrupa’ya kayabilir

T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dev markalarla yüksek adetlerde otomotiv üretimi yapan Çin, lojistik sıkıntılar sebebiyle Avrupa’ya yakın bölgelerde fabrika yatırımları planlıyor. Türkiye için sürekli yeşil ışık yakan bu markalar, hızlı değişen yönetmeliklere takılıyor.

Çinli üreticiler otomotiv sektöründe global arenada odak noktası haline geldi. Yüksek üretim kapasiteleri, uygun fiyatlı ve yüksek teknolojie sahip araçları gün geçtikçe Avrupa, Amerika’da daha fazla talep görmeye başladı. Bu birçok ülke yönetimi tarafından sanayi tehdit anlamında risk olarak görülürken, geçtiğimiz yılın sonunda ülkemizde yayınlanan yönetmelik ile tüm Çinli markalar "ters köşe" oldu.

Konuyla ilgili belirsizliklerin hâlâ ettiğini belirterek, yabancı yatırımcılar konusunda açıklama yapan Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, şunları söyledi:

“Ülkemiz gerek yedek parça gerekse araç üretiminde çok köklü bir yapıya sahip ve gerçekten güçlü bir konumda. Otomotivde üretim kültürümüz birçok ülkenin çok ötesinde bir yapıya sahip. Geniş çerçevede baktığımızda küreselleşen dünya düzeninde yatırımları Avrupa ülkelerine "kaptırmadan" ülkemize çekmek her zaman mümkün. Ancak yatırım sinyali veren markalar için belirsizlikler, bir anda değişen yönetmelikler, ani değişen kur gibi faktörler negatif bir etki oluşturuyor. Örneğin 7 bölgede 20 yetkili servis şartı için 1 ay yerine 6 aylık bir süre tanınsaydı çok daha öngörülebilir olurdu. Ülkemize gelen her yatırım yepyeni bir istihdama katkı sağlıyor, ülkemizde satılan her araç yıllar içinde yeni özel servislere, yedek parçaya ihtiyaç doğurarak kendi ekonomisini oluşturuyor.”

Dev yatırımlar Avrupa’ya kayabilir

YATIRIM SİNYALLERİ GELİYOR

Geride bıraktığımız altı aylık zaman diliminde Çin merkezli ana sanayi üreticileri tarafından ülkemiz için yatırım sinyalleri gelmişti. TAYSAD’ın düzenlediği değerlendirme toplantısında yatırım planlayan şirketlerin bölgesel tercihleri ve personel bulma konusundaki hassasiyetleri dile getirilmiş ve konunun ciddiyeti iyice masaya yatırılmıştı. Peş peşe gelişen bu durum Türkiye otomotiv sektöründe heyecana neden olurken; yatırımların somutlaşması ise ekonomik ön görünürlük bekliyor.

EN BÜYÜK ARTISI İSTİHDAM

Yatırım haberlerinin piyasaya motivasyon olduğunu kaydeden Erdem, “Sektör paydaşları olarak gündeme gelen yatırım haberlerini sevinçle karşılıyoruz. Ne var ki hızla değişen yönetmelikler, yatırım fırsatlarını kaçırmamıza da sebep oluyor. Yurtdışı kaynaklardan yapılan her yatırım, binlerce kişilik yeni istihdama ve fabrikanın kurulacağı bölgede yeni bir ekonomi modelinin ortaya çıkmasına önemli katkılar sağlar.

Dev yatırımlar Avrupa’ya kayabilir

İthal dahi olsa satılan her otomobil yıllar içinde yeni özel servislere, yeni yedek parçalara ihtiyaç duyar. Ülkemiz gerek yedek parça gerekse araç üretiminde çok köklü bir yapıya sahip ve çok güçlü bir konumda. Geniş çerçevede baktığımızda küreselleşen dünya düzeninde yatırımları Avrupa ülkelerine kaptırmadan ülkemize çekmek her zaman mümkün. Belirsizlikleri aşamadığımız sürece yatırımların Balkan ve Afrika ülkelerine kaçma riski katlanarak devam edecek” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...