İkinci elde fiyatlar düşüyor, ilan sayısı azalıyor…

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İkinci elde fiyatlar düşüyor, ilan sayısı azalıyor…

T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bahçeşehir Üniversitesi 2’ci el pazarını mercek altına aldı. Üniversitenin hazırladığı rapora göre hem talep giderek azalıyor hem fiyatlar düşüyor, detaylar haberimizde…

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yayınlanan “Otomobil Piyasası Görünümü” raporu ikinci el piyasasında yaşanan son durumu gözler önüne serdi. Fiyatlar, araç sınıfları, yaş grupları ve yakıt türleri gibi başlıklar inceleme yapan üniversite adeta 2.el pazarının röntgeni çekti.

Yayınlanan rapora göre şuan Türkiye ikinci el pazarında satılan otomobillerin ortalama fiyatları, 2023 yılının Kasım ayına oranla %2 oranından gerilemiş durumda. Geçtiğimiz sene her hafta yükseliş trendi içinde olan fiyat etiketleri raporda yer alana bilgilere göre yaklaşık 3 aylık son dönemde, “Durağan” halden “Düşüş” eğilimine girdi.

REEL FİYAT BİR AYDA YÜZDE 5 DÜŞTÜ

Aralık ayında satılan ikinci el araçların ortalama fiyatı 860 bin 480 TL olarak belirlenirken, dataları sahibinden.com verileri üzerinden alan Bahçeşehir Üniversitesi, raporunda otomobil reel fiyatlarının geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 0,7 oranında arttığını belirledi. Bu rakam bir önceki aya göre kıyasladığında ise yüzde 5’lik bir düşüş kaydediliyor.

Raporda ayrıca enflasyondan arındırılmış “otomobil ortalama reel fiyatları”nın 6 aydır düşüşte olduğu belirtilirken, otomobil talep endeksinde temmuzda bir miktar yükseliş kaydedilse de, nisan ayından itibaren düşüş gözlemleniyor.

OTOMOBİL TALEBİ ARALIK 2023'TE ARTTI

2023 Aralık verilerine göre otomobil talebinde artış kaydeden rapor, otomobil talep endeksine göre kasım ayına kıyasla yüzde 14,1 artarak 93,2 oranına yükselmiş durunda. Bu artışın yıl sonuna yaklaşırken stoklarını bitirmek isteyen otomobil bayilerinin yaptığı kampanyaların etkili olduğu düşünülüyor.

Raporda yer alan bilgilere göre aralık ayında bir tarafta otomobil fiyatları azalırken, diğer tarafta hem otomobil talebi hem de satılan otomobil sayısı yükselmiş durumda. Bu gelişmelere rağmen otomobil talebinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 17,1 oranında düştüğü çıkan sonuçlar arasında.

İLAN SAYISI AZALDI

Öte yandan satılan otomobil sayısının, internette satılık ilan sayısına oranı bir önceki aya kıyasla 3 puan artış kaydederken, bu artışın arka planı incelendiğinde satılık otomobil ilan sayısının yüzde 2,6 azaldığı ve satılan otomobil sayısının ise yüzde 18,6 arttığı kaydediliyor…

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...