Pozitif ilerleme hızı giderek yükseliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Pozitif ilerleme hızı giderek yükseliyor

T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Otomotiv satış sonrası pazarında yaşanan yükseliş trendi 2023’ün son çeyreğinde de devam etti. Sektör satış, ihracat ve istihdamını artırmayı başarırken OSS üyelerinin büyük çoğunluğu 2024 yılında yeni yatırım planları üzerine çalışıyor…

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Son yıllarda büyümesini aralıksız sürdüren satış sonrası pazarı, 2024 yılına da yatırım planları ile giriş yaptı. Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), üyelerinin katılımıyla düzenlediği anket çalışmasını paylaştı. OSS Derneğinin 2023 Yıl Sonu Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; 2022’nin son döneminde başlayan yükseliş trendi, 2023 genelinde de devam etti. Verilere göre; 2023’ün son çeyreğinde, 2022 yılının son çeyreğine göre yurt içi satışlar dolar bazında ortalama yüzde 15,11 artış görünüyor. 

DOLAR BEKLENTİSİ 

Yapılan ankette, 2024 yılıyla ilgili beklentilere de yer verildi. Buna göre sektör yurt içi satışlarda dolar bazında yüzde 8,82 oranında artış beklendiği gözlemlenirken, bu artış miktarı yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 5,38’lik artışa işaret ediyor. Ankete katılan üyelerin yüzde 63,4’ü 2023 yılında istihdamını artırdı görülürken, üyelerin yüzde 28’i söz konusu dönemde istihdamını koruduğu ortaya çıktı. 2022 yılına kıyasla istihdamının azaldığını belirten üye oranı ise yüzde 8,6 seviyesinde kaldı. 

YATIRIMCI %56,8 

Sektörde yatırım planlayanları da mercek altına alan anketteçıkan sonuçlara göre; önümüzdeki üç ayda yeni yatırım yaplayan üyelerin oranı yüzde 48,4 ile bir önceki dönemin üzerinde gerçekleşti. Bir önceki ankette üretici üyelerin yüzde 43,8’i yatırım planlarken, yeni ankette bu oran yüzde 56,8’e yükseldi. Ankete katılan üyelerin yüzde 17,2’sinin önümüzdeki üç ayda sektörün daha iyiye gideceğini öngördüğü gözlemlendi. Daha kötüye gidecek diyenlerin oranı ise yüzde 32,2 olarak belirlendi.

İBRELER YUKARI DİYOR 

OSS Başkanı Ali Özçete konuyla ilgili açıklamasında 2023 yılının otomotiv ve otomotiv satış sonrası sektörleri açısından rekorlarla geçen bir yıl olduğunu belirterek “2024, ekonomik belirsizliğin ve araç arzı sorununun yerini biriken fazla stoklara bıraktığı bir yıl olacak. Yılın 2. ve 3. çeyreklerinde ileri yönlü pozitif bir seyirle devam edeceğimizi öngörüyoruz” ifadelerini kullanıdı. 

2024 YILINDA CİDDİ REKAMET YAŞANACAK

Geçtiğimiz yıl ikinci el pazarında yaklaşık 7 milyon adetlik alışveriş kayıtlara geçerken önceki senelere göre kayıplar yaşandı. Mükerrer ve kayıt dışı satışların yoğun olduğunu belirten Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş “Bir araç ortalama 6 kez el değiştirdi. Basit bir örnekle ihale şirketi aracı satın aldı, satış sırasında kurumsal şirkete sattı, kurumsal şirketten galeri aldı, galeri aracıya sattı, aracı farklı bir aracıya sattı, kâr amacıyla bireysel kişi satın aldı araç en son nihai tüketiciye ulaştı. Sektörde kayıt dışı inanılmaz bir aracı mevcuttu ve üstüne kâr marjları koyularak olması gerekenin çok daha üstünde fiyatlar döndü. Şu anda ortalama 200 bin adet 2023’ten kalan sıfır araç var, bu yüzden hem ikinci el hem de sıfır kilometre pazarı için çetin bir rekabet söz konusu olacak. Sıfırda maksimum 800 bin, ikinci elde 6 milyonluk pazar öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...