Tesla'da skandal: Gizli belgeler sızdı, binlerce ani fren ve hızlanma şikayeti açığa çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tesla'da skandal: Gizli belgeler sızdı, binlerce ani fren ve hızlanma şikayeti açığa çıktı

T-Otomobil Haberleri

Almanca yayınlanan Handelsblatt gazetesi, Tesla içindeki birkaç muhbirden 100 GB veri aldığını ileri sürdü. Gazete, şirketin geçtiğimiz yıllarda otopilot (kendi kendine sürüş) özellikleri hakkında binlerce şikayet aldığını ortaya çıkardı.

Alman Handelsblatt gazetesi, sızdırılan 100 gigabaytlık gizli veriye atıfta bulunarak, Tesla'nın müşterilerden, çalışanlardan ve iş ortaklarından gelen verileri yeterince korumada başarısız olduğunu ve otomobil üreticisinin otopilot sistemiyle ilgili binlerce müşteri şikayeti aldığını yazdı. Verilerin, 2015'ten Mart 2022'ye kadar uzanan şikayetlerle birlikte 23 bin dahili dosya içerdiği açıklandı.

Bu süre içinde, otomobil üreticisinin kendiliğinden hızlanma sorunları hakkında 2 bin 400 rapor ve fren işlevi sorunları hakkında bin 500 vaka aldığı da ortaya çıktı. Ayrıca, dosyaların binden fazla çarpışma raporu ve sürücülerin Tesla'nın sürücü destek sistemiyle ilgili güvenlik endişelerini dile getirdiği 3 bin olaydan oluşan bir tablo içerdiği bildirildi.

TESLA ŞİKAYETLERİNİN ÇOĞU ABD'DE

Engadget'in haberine göre, şikayetlerin çoğu ABD'de yaşanırken, bazı şikayetler Avrupa ve Asya'daki araç sahiplerinden geldi. Handelsblatt, raporlarını doğrulamak için dosyalarda adı yer alan çok sayıda müşteriyle iletişime geçtiğini ve hatta bazılarının video ile sorunları gösterdiğini belirtti.

Dosyaların binlerce güvenlik şikayetiyle ilgili ayrıntıları içermesinin yanı sıra, çalışanlara müşterilerle nasıl iletişim kuracaklarına ilişkin talimatlar da içerdiği bildirildi. Görünüşe göre, olay raporlarını e-posta veya metin mesajlarına kopyalayıp yapıştırmamaları ve bilgileri sesli mesaj kaydı olarak bırakmamaları söylendi. Bilgileri müşterilere yalnızca sözlü olarak iletmeleri gerektiği yazıyordu. 

'ÇOK DAHA BÜYÜK TEKNOLOJİK SORUNLARA SAHİP'

Handelsblatt baş editörü Sebastian Matthes, neden Tesla dosyalarından bilgi yayınlamaya karar verdiklerini açıkladı ve 12 kişilik bir ekibin altı ay boyunca dosyaları inceleyip değerlendirdiğini söyledi. Mektupta Matthes, "Veriler, daha önce bilinenden çok daha büyük teknolojik sorunlara sahip gibi görünen bir elektrikli otomobil öncüsünün resmini çiziyor. Örneğin, otomatik pilotu." diye yazdı. Ardından Tesla dosyaları arasında sürücü destek sistemleriyle, araçların aniden hız yapmasıyla ya da ani frenlerle ilgili de çok fazla şikayet olduğunu aktardı. 

Ekibinin Tesla'ya kapsamlı bir soru listesi gönderdiğini ancak otomobil üreticisinin sorulara cevap vermediğini de belirtti. Tesla'nın Dava İdari Danışmanı Joseph Alm ise verilerin çalındığını ve istisnai durumlar dışında yasa dışı olarak elde edilen bilgilerin medyada rapor edilmesine izin verilmediğini söyledi. Tesla, verileri sızdıran eski çalışan hakkında dava açmayı planlıyor. 

(Kaynak: Engadget)

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...