NASA Mars’ta adeta üs kuracak: İki uzay aracı daha yolda

Düzenleyen:
NASA Mars’ta adeta üs kuracak: İki uzay aracı daha yolda

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Perseverance aracının topladığı Mars kaya örneklerinin Kızıl Gezegen’e gönderilecek bir araçla Dünya’ya getirileceğini açıkladı. Uzay ajansı 2027 ve 2028’de iki uzay aracını Mars’a göndermeyi hedefliyor.

2020'de fırlatılan Perseverance keşif aracı, Mars'ta dolaşıyor ve şu anda Jezero kraterinde karşılaştığı ilginç kaya örneklerini topluyor. Örnekleri analiz etmek için lazerler ve spektrometrelerin yanı sıra bir matkap ve numune tüpleri de dahil olmak üzere çeşitli araçlar kullanan Perseverance, şimdiye kadar 11'i kaya ve biri gezegenin atmosferinden gelen gazları içeren 12 koleksiyonu haznesinde saklıyor.

Bununla birlikte, bu Marslı regolit parçalarının toplanması ve bilim insanlarının bunlar üzerinde çalışması için Dünya'ya geri taşınması gerekiyor. NASA, 2027'de Earth Return Orbiter ve 2028'de Sample Retrieval Lander isimli iki uzay aracını Mars’a fırlatacak. Mühendisler, Ekim ayında tasarım spesifikasyonları için prototip teknolojileri geliştirmeye başlayacaklar.

MARS ÖRNEKLERİNİ DÜNYA'YA TAŞIYACAK

İlk olarak, Earth Return Orbiter sistemi 2027'de Mars'a fırlatılacak ve bir yıl sonra Sample Retrieval Lander'ın fırlatılıp görevini yerine getirmesini beklerken Kızıl Gezegen’i dolaşacak.

Ingenuity isimli Mars helikopteri üzerinde modellenen iki yeni helikopter, iniş aracıyla Mars'a gönderilecek. Helikopterler numuneleri arayacak ve iniş alanına taşıyacak. Ardından, Earth Return Orbiter, kapsülü alarak Dünya’ya dönecek aracın içine yerleştirecek. Tüm bu parçalar, gezegenimize geri dönecek olan Earth Return Orbiter tarafından taşınacak. 2033 yılında Dünya’ya inmesi bekleniyor.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...