ABD'nin 'katil otonom uçakları' tepki çekti! Yapay zekalı 'Valkyrie' için düğmeye basılacak

Düzenleyen: / Kaynak: Insider
- Güncelleme:
ABD'nin 'katil otonom uçakları' tepki çekti! Yapay zekalı 'Valkyrie' için düğmeye basılacak

TEKNOLOJİ Haberleri  / Insider

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, yapay zeka (AI) güdümlü XQ-58A Valkyrie uçakları geliştirmek için 5,8 milyar dolarlık bütçe talebinde bulundu. Hava Kuvvetleri, otonom (kendi kendine hareket eden) araçların pilotları korumak için ideal olduğunu söylüyor. Ancak yapay zeka destekli uçaklara yönelik tepkiler de var. İşte ayrıntılar...

ABD Hava Kuvvetleri, yapay zeka tarafından desteklenen yaklaşık 2 bin insansız hava aracı üretmek için milyarlarca dolarlık bir bütçe ödeneği arıyor. The New York Times(NYT) gazetesinin haberine göre, 'XQ-58A Valkyrie' uçağı, robotik ve otonom özelliklere sahip olacak ve etten kemikten bir pilotun mücadele edebileceği durumlarda koruma ve manevra sağlayacak şekilde tasarlandı ve bir insanın geri dönme ihtimalinin düşük olduğu 'kamikaze' yani intihar görevleri için ideal olarak düşünülüyor. 

İddiaya göre hava aracı bu yılın sonuna doğru Meksika Körfezi üzerindeki bir hedefi kovalayıp imha etmek için kendi stratejisini oluşturacağı bir simülasyonda test edilecek. Insider daha önce Valkyrie'nin bu modelinin saatte 550 mil hızla gidebileceğini yazmıştı. Operasyonel irtifası 45.000 feet olup menzili 3.000 deniz milidir.

Bu arada, ilk defa 1964'te uçurulan XB-70 Valkyrie bombardıman uçağı gibi diğer modellerin ise kokpitinde pilotların olması gerekiyordu. Ayrıca XB-70 Valkyrie uçaklarından yalnızca birkaç adet üretilmişti.

5,8 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE TALEP ETTİ

ABD Kongresi'nin henüz onaylamadığı bütçe talebine göre, araçların üretilmesi için beş yıl içinde 5,8 milyar dolarlık ödenek gerekiyor. NYT, her bir Valkyrie'nin maliyetinin 3 ila 25 milyon dolar arasında olacağını aktarıyor, bu, insanlı jet uçaklarının üretiminden çok daha ucuz. 

YAPAY ZEKALI SAVAŞ UÇAKLARI TEPKİ ÇEKTİ

Hava Kuvvetlerinin 'Yeni Nesil Hava Hakimiyeti' programı geniş çaplı askeri destek alırken, insan hakları savunucuları insansız savaş uçaklarının ve otonom araçların 'Terminatör' tarzı distopik bir geleceğe yol açmasından endişe ediyor.

Otonom öldürücü silahlara uluslararası sınırlama getirilmesinin savunucusu olan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün silah bölümünün savunuculuk direktörü Mary Wareham, "Öldürme işini makinelere devrederek, insanlardan ziyade bilgisayar sensörlerinin insanlarla savaşmasına izin vererek ahlaki bir çizgiyi aşıyorsunuz." dedi.

Yapay zeka silah karşıtları bu gelişmeleri 'katliam robotları' olarak adlandırıyor çünkü silahlardaki algoritmik karar verme, kitle imha silahlarına dönüşme riskinin yanı sıra, çatışmaların hızlı bir şekilde tırmanmasına yol açabilir. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, 2019 yılında yaptığı bir açıklamada, 'insan müdahalesi olmaksızın öldürme yetkisine ve takdir yetkisine sahip makinelerin siyasi açıdan kabul edilemez, ahlaki açıdan tiksindirici olduğunu ve uluslararası hukuk tarafından yasaklanması gerektiğini' söylemişti.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Insider
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...