Prigojin'in ölümünde bomba şüphesi güçleniyor

Düzenleyen: / Kaynak: New York Times
- Güncelleme:
Prigojin'in ölümünde bomba şüphesi güçleniyor

DÜNYA Haberleri  / New York Times

Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'i taşıyan uçağın düşmesinde bomba şüphesi güçleniyor. New York Times’ın haberine göre, gazeteye bilgi veren yetkililer, “Kesin sonuca ulaşılmadı, ancak öne çıkan teori uçağın patlama sebebiyle düştüğü” ifadelerini kullandı

Rus paralı asker grubu Yevgeni Prigojin ve sol kolu Dimitri Utkin’in bulunduğu uçağın düşmesi sonucu hayatlarını kaybetti. Şüpheli kazanın nedeniyle ilgili henüz kesin bir sonuca ulaşılmadı ve şu ana kadar yapılan değerlendirmeler de teori olmanın ötesine geçmedi.

Kaza sonrasında elde edilen bulgular ve video görüntüleri ile uzman yorumları, uçağın dışarıdan müdahale nedeniyle değil, içeride gerçekleşen bir patlama ya da arıza sebebiyle düşmüş olma ihtimalini yükseltiyor.

ABD’nin ön istihbarat değerlendirmesi, kazaya kasıtlı bir patlamanın neden olduğu yönünde. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryde, ABD’nin Prigojin’in öldürüldüğünü düşündüğünü vurgulayarak, “Çeşitli faktörlere dayalı ilk değerlendirmemiz onun muhtemelen öldürüldüğü yönünde” dedi.

Pentagon, uçağın karadan havaya füzeyle vurulduğuna yönelik iddiaları destekleyecek bilgiye sahip olmadıklarını açıkladı. Ryde, jetin içinde bir bombanın patlayıp patlamadığı konusunda ise yorum yapmaktan kaçındı. ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili de patlamanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisine “eleştirenleri susturmaya yönelik uzun siciliyle örtüştüğünü” söyledi.

Prigojin'in ölümünde bomba şüphesi güçleniyor

UÇAĞA BOMBA YERLEŞTİRDİLER

Amerikan basınına ise uçağın içerisine bomba yerleştirilme şüphesi üzerinde duruyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın haberine göre, gazeteye bilgi veren yetkililer, “Kesin sonuca ulaşılmadı, ancak öne çıkan teori uçağın patlama sebebiyle düştüğü” ifadelerini kullandı. Bombaların uçağın arka kısmında, tuvalete yakın bir noktada patladığı öne sürülürken, uçağın düşüş anına dair görüntüler de bu iddiayı doğrular nitelikte. Uçağın düştüğü bölgedeki yerel halk da kazadan önce iki veya üç patlamanın meydana geldiğini iddia ediyor.

Enkazda şarapnel darbesi görülmemesi de uçağın füzeyle düşürüldüğü iddiasıyla çelişiyor. Bununla birlikte kalkıştan hemen önce uçakta bir ‘tamirat’ yapıldığıyla ilgili iddia gündeme gelmişti.

KREMLİN SUÇLAMALARI YALANLADI

Öte yandan Kremlin ise, Prigojin’in Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla öldürüldüğü iddiasının ‘asılsız’ olduğunu açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Şu anda bu uçak kazası ve aralarında Prigojin’in de bulunduğu uçaktaki tüm yolcuların trajik ölümleriyle ilgili çok sayıda spekülasyon var. Tabii ki Batı’da tüm bu spekülasyonlar belirli bir açıdan sunuluyor. Bunların hepsi kesinlikle yalan” dedi. Peskov, “Henüz çok fazla bilgi yok, soruşturma devam ediyor. Dün bu konu hakkında konuşan Başkan Putin, yakın gelecekte tamamlanacak soruşturmanın sonuçlarını beklediğini ve ayrıntıları öğreneceğimizi söyledi” ifadelerini kullandı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: New York Times
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...