Başlıyoruz diyerek tehdit etmişlerdi... Analistler hemfikir: Prigojin olmadan Wagner bir hiç

Düzenleyen: / Kaynak: Guardian - Sky News
- Güncelleme:
Başlıyoruz diyerek tehdit etmişlerdi... Analistler hemfikir: Prigojin olmadan Wagner bir hiç

DÜNYA Haberleri  / Guardian - Sky News

Yevgeni Prigojin'in uçak kazasında öldüğünün açıklamasından sonra Wagner savaşçıları, ''Başlıyoruz'' diyerek intikam alınacağını açıkladı. Uzmanlar, Wagner'in dağılmaya başladığını ve ''Prigojin olmadan bir hiç'' olduğunu ifade ediyor.

24 Haziran’daki başarısız darbe girişimi sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından cezalandırılacağı ifade edilen Wagner lideri Yevgeni Progijin’in şüpheli bir uçak kazasında öldüğü açıklandı.

Putin, Prigojin’in önderlik ettiği darbe girişimini ‘’ihanet’’ olarak tanımlamıştı. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) direktörü William Burns, darbe girişimi sonrasında yaptığı değerlendirmede, Putin’in ihanetin intikamın almak için acele etmeyeceğini belirterek, ‘’Şu anda gördüğümüz şey çok karmaşık bir dans. Putin intikamın nihai havarisidir." demişti.

WAGNER PARÇALARA BÖLÜNDÜ

Dün Tver bölgesinde düşen özel jetin içinde Prigojin dahil çok sayıda üst düzey Wagner yöneticisinin olduğunun açıklanması, Burns’un sözlerini yeniden gündeme getirdi.

Uçak kazasıyla ilgili olarak füzeyle düşürüldüğü dahil çok sayıda spekülasyon varken ve yakın bir gelecekte olayın aydınlanma ihtimalinin de az olduğunu belirten uzmanlar, Wagner’in halihazırda ikiye bölündüğünü ve son olayda da başının kesildiği konusunda hemfikir.

AFRİKA’YA NUFÜZÜNÜ KAZANMAK İÇİN GİTTİ

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğu ile sonlanan isyan girişiminden sonra kamu önüne çıkmayan Prigojin, kazadan birkaç gün önce görüntülü bir mesaj yayınlayarak Afrika’nın önemine değinerek kara kıtadaki operasyonları için eleman aradığını duyurmuştu.

Prigojin’in açıklamasını değerlendiren analistler, Wagner liderinin darbe sonrasında kaybettiği nüfuzunu Afrika’daki operasyonlarla kazanmaya çalıştığı görüşünde.

Başlıyoruz diyerek tehdit etmişlerdi... Analistler hemfikir: Prigojin olmadan Wagner bir hiç

WAGNER’İN İNTİKAM YEMİNİ PUTİN’İ KORKUTMUYOR

Moskova yakınlarındaki kazada Prigojin’in yanı sıra Wagner’in isim babası eski Rus askeri istihbarat (GRU) mensubu Dmitry Utkin’in de olduğu bildirildi. Embraer marka özel jette Utkin’in yanı sıra Wagner’in neredeyse bütün lider kadrosunun da bulunduğu belirtiliyor.

Wagner grubunun üyeleri şüpheli kaza sonrasında intikam yemini ederek ikinci bir darbe tehdidinde bulunsa da paralı asker grubu eski gücüne sahip olmadığı görülüyor.

ESKİSİ KADAR KALABALIK DEĞİLLER

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian’da Peter Beaumont imzalı haberde, Belarus’a ‘’gönüllü sürgün’’ edilen yüzlerce Wagner savaşçısının ülkeyi terk etmeye başladığını, bazılarının da maaşların düşük olması nedeniyle Afrika ülkelerine gittikleri aktarıldı.

Prigojin’in Ukrayna’da savaşmaları için 40 bin civarında mahkûmu Wagner’e dahil ettiği, ancak son olarak 5 bini bile zor bulan güce sahip olduğuna dikkat çekildi.

Başlıyoruz diyerek tehdit etmişlerdi... Analistler hemfikir: Prigojin olmadan Wagner bir hiç

PRİGOJİN OLMADAN WAGNER DE OLMAZ

‘’Putin’in aşçısı’’ denilerek küçük düşürülmeye çalışılan Prigojin’in karizmatik bir lider olduğu ve onun yokluğunda Wagner’ grubunun bir önemi olmadığı ifade edildi. SKYNews’te açıklamalarda bulunan askeri analist Sean Bell, Prigojin’in Wagner grubundaki önemine vurgu yaparak, ‘’Onsuz Wagner bir hiç’’ demişti.

Prigojin’in ölümüne dair haberlerin ortaya çıkmasından sonra yüzleri maskeli Wagner savaşçıları, "Şu anda Wagner Grubu'nun ne yapacağına dair çok iddia var. Size söyleyeceğimiz tek şey başlıyoruz, hazır olun" açıklamasında bulunmuştu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Guardian - Sky News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...