Apple 'ayrımcılık' davasında 25 milyon dolar ödeyecek

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
Apple 'ayrımcılık' davasında 25 milyon dolar ödeyecek

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget

Teknoloji üreticisi Apple'a çalışan alımında ayrımcılık yaptığı suçlamasıyla dava açılmıştı. ABD Adalet Bakanlığı ile anlaşan Apple, 25 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Adalet Bakanlığı(DOJ/Department of Justice) Perşembe günü yaptığı açıklamada, Apple'ın vize sahiplerini kayırdığı ve işe alım sürecinde ABD vatandaşlarına ve daimi oturma iznine sahip kişilere karşı ayrımcılık yaptığı yönündeki iddiaları çözüme kavuşturmak için firmanın 25 milyon dolarlık hukuki ödeme yapacağını açıkladı. Bu, DOJ'un Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası'nın ayrımcılık karşıtı hükmü kapsamında elde ettiği en büyük miktar oldu. 

Sorunun merkezinde, Çalışma Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yönetilen Kalıcı Çalışma Sertifikasyon Programı (PERM) adı verilen federal bir program yer alıyor. PERM, ABD'li işverenlerin yabancı işçilerin ABD'de daimi ikamet sahibi olmaları için vize başvurusunda bulunmalarına imkan tanıyor. PERM sürecinin bir parçası olarak, işverenlerin vatandaşlık durumuna bakılmaksızın herkesin başvurabilmesi için açık pozisyonları belirgin bir şekilde duyurmaları gerekmektedir.

DOJ, Apple'ın işçi alımı web sitesinde PERM pozisyonlarının duyurusunu yapmayarak bu kuralları ihlal ettiğini ve aynı zamanda postayla gönderilen kağıt başvuruları zorunlu kılarak insanların başvuru yapmasını zorlaştırdığını belirtiyor.

Sonuç olarak, DOJ araştırması, Apple'ın bu pozisyonlar için ABD vatandaşlarından veya çalışma vizesi gerektirmeyen daimi oturma iznine sahip kişilerden çok az başvuru aldığını veya hiç başvuru almadığını ortaya çıkardı.

APPLE, AYRIMCILIK YAPTIĞI KİŞİLERE TAZMİNAT ÖDEYECEK 

Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Apple'ın 6,75 milyon dolar para cezası ödeyeceği ve ayrımcılığa maruz kalan bazı mağdurlara tazminat olarak 18,25 milyon dolar vereceği ifade edildi. 

Apple, Adalet Bakanlığı'nın tanımlamasına karşı çıktı ve şirketin bir sözcüsü CNBC'ye yaptığı açıklama şöyle dedi:

"Apple gururla Amerika Birleşik Devletleri'nde 90 binden fazla kişiyi istihdam ediyor ve ülke çapında yatırım yapmaya devam ederek milyonlarca iş oluşturmaya devam ediyor. Kasıtsız olarak DOJ standardını takip etmediğimizi fark ettiğimizde endişelerini giderecek bir çözüm üzerinde anlaştık. Amerikalı işçileri işe almaya ve ABD'de büyümeye devam ederken, çeşitli devlet kurumlarının gereksinimlerine uymak için sağlam bir iyileştirme planı uyguladık."

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...