Apple, 'radyasyon'dan yasaklanan iPhone 12 için harekete geçti

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
Apple, 'radyasyon'dan yasaklanan iPhone 12 için harekete geçti

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget

Teknoloji devi Apple, Fransa'da yüksek radyasyon yaydığı gerekçesiyle yasaklanan iPhone 12 telefon modelleri için yeni bir yazılım güncellemesi yayınlayacak. Söz konusu durumun bir güvenlik tehlikesi oluşturmadığını ileri süren firma, Fransa'nın yaptığı radyasyon testlerine de karşı çıkıyor.

Apple, Fransa'nın iPhone 12 cihazlarını yasal radyasyon seviyelerini aştığını iddia etmesinin ardından yazılım güncellemesi yapmaya hazırlanıyor. 2020 sonbaharında piyasaya çıkan iPhone 12'lerin 3 yıl sonra yüksek radyasyon yaydığı gerekçesiyle yasaklanması geçtiğimiz haftaya damga vurmuştu. Tam da Apple'ın iPhone 15 serisini tanıttığı gün Fransa, iPhone 12'lerin satışını durdurdu. Ancak aynı gün zaten Apple, yeni telefonlar çıktığı için iPhone 12'leri mağazalarındaki raflardan kaldırdı.

Fransa'da cihazlardaki radyasyon seviyelerini test eden ANFR'nin tavsiyesi üzerine akıllı telefonun satışı durduruldu ancak Cupertino/California merkezli teknoloji devi iddiaları reddediyor. Apple, Fransa'nın test protokollerini suçluyor.

Apple, bunun bir güvenlik sorunu olmadığını yineledi ve telefonun küresel radyasyon standartlarıyla uyumlu olarak birçok uluslararası kuruluş tarafından onaylandığını belirtti.

YAZILIM GÜNCELLEMESİ SORUNU TAM OLARAK ÇÖZMEYECEK

Yazılım güncellemesi, radyasyon seviyesi bir donanım sorunu olduğundan ötürü sorunu tam anlamıyla çözmeyecek ama Fransa'daki ilgili kurum tarafından kullanılan protokole uyum sağlayacak. Öyle görünüyor ki Apple, yazılım yamasının iPhone 12'lerin gelecekteki radyasyon testlerinden geçmesine izin vermek için yeterli olacağını düşünüyor. 

Teknoloji devi, iPhone 12 modellerinin Fransa'da yeniden raflarda yerini alması için adımlarını hızlandırdı. 

RADYASYON YASALARI SIKILAŞTI

Öte yandan Fransa'da radyasyon düzenlemeleri 2020'de değişti. Belirli bir ekipman kullanılarak radyasyon seviyelerini ve vücut tarafından emilen radyo frekansı enerjisi oranını test ederken, eller gibi ekstremitelerin de dikkate alınması eklendi. Buna Özgül Soğurma Oranı (SAR) adı veriliyor.

Ülkede yakın zamanda başlatılan SAR testleri sırasında düzenleyici kurum, iPhone 12'lerin baş ve gövde göz önüne alındığında testi başarıyla geçmesine rağmen telefonu tutarken normal enerji emme seviyelerini aştığını tespit etti.

Bu noktada Belçika ve Danimarka Apple'ın imdadına koştu. Belçika Dijitalleşme Bakanı Mathieu Michel, ülkedeki testlerin 'güven verici' olduğunu söyleyerek satışların askıya alınmasına karşı çıktı. Danimarka Güvenlik Otoritesi de iPhone 12'nin radyasyon seviyeleriyle ilgili herhangi bir endişesi olmadığını açıkladı. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...