Bakan Kacır açıkladı: Türkiye 'milli' hibrit motorlu uzay aracıyla Ay'a inecek

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Bakan Kacır açıkladı: Türkiye 'milli' hibrit motorlu uzay aracıyla Ay'a inecek

TEKNOLOJİ Haberleri  / Anadolu Ajansı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Uzay Programı kapsamında Ay'a gönderilecek uzay aracına ilişkin bilgi verdi. Katıldığı programda konuşma yapan Kacır, Ay aracında milli hibrit motorunun kullanılacağını açıkladı.

Uzay Kaşifleri Derneğince (Association of Space Explorers- ASE) düzenlenen 'Planetary Congress' (Gezegen Kongresi) Bursa Uludağ'da Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nin (GUHEM) ev sahipliğinde başladı. Bursa Business School Uludağ Kampüsü'nde gerçekleştirilen kongrede 70'i aşkın dünyaca ünlü astronot deneyimlerini paylaşıyor. Türkiye'nin ilk uzay yolcuları olması planlanan Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever de etkinlikte yer aldı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, insanlığın uzaya ilgisinin insanlık tarihi kadar eskiye dayandığını söyledi. Gökyüzü gözlemleriyle evrenin gizemlerini çözmeye çalışan insanoğlunun pozitif bilimlerin gelişmesini sağladığını belirten Kacır, daha sonra ise Türkiye'nin uzay alanında yaptığı çalışmalara değindi.

Mehmet Fatih Kacır, "Bugün biz Türkiye olarak milli altyapılarımız, yeteneklerimiz, yetişmiş insan kaynağımızla uzayın barışçıl ve adil kullanımına katkı sunmaya hazırız. Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde milli teknoloji hamlesi vizyonuyla uzay alanındaki yetkinliklerimizi çok daha ileri noktalara taşımayı hedefliyoruz." dedi. 

Bakan Kacır açıkladı: Türkiye 'milli' hibrit motorlu uzay aracıyla Ay'a inecek

Kacır, Türkiye'nin uzaydaki çalışmalarını koordine etmek üzere 2018'de Türkiye Uzay Ajansı'nı kurduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin uzay alanındaki somut hedeflerini ortaya koyan Milli Uzay Programı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021 yılında dünyayla paylaşıldığını söyledi.

Türkiye'nin 2030 yılına kadar gerçekleştirmeyi hedeflediği 10 projesi bulunduğunu vurgulayan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk astronot ve bilim misyonu kapsamında ülkemizin insanlı ilk uzay görevini planladık. Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek ilk Türk uzay yolcumuz tıptan malzeme bilimine kadar 13 farklı bilimsel deneyi icra edecek."

AY ARACINDA MİLLİ HİBRİT MOTORU KULLANILACAK

Bakan Kacır, Ay'a gönderilecek araçta milli imkanlarla geliştirilen hibrit motorun kullanılacağını ifade etti.

"TÜRKİYE KENDİ UYDUSUNU ÜRETEBİLEN 10 ÜLKEDEN BİRİ OLACAK"

Ay Araştırma Programı'na değinen Kacır, söz konusu programı iki aşamalı olarak planladıklarını aktardı. İlk aşamada yerli ve milli imkanlarla geliştirilen uzay aracının Ay'ın yörüngesine ulaşarak bilimsel veriler toplayacağını ve Ay'a erişeceğini dile getiren Bakan Kacır, şunları söyledi:

"İkinci aşamada Ay yüzeyine iniş yaparak bilimsel deneyler gerçekleştirilecek. Başta bu iki hedef olmak üzere Milli Uzay Programı'nın tüm hedeflerine ancak ve ancak ülkemizde güçlü teknolojik ve fiziki altyapıyı oluşturarak ve gençlerimize fırsatlar sunarak onların yetkinliklerini geliştirerek ulaşacağımızı biliyoruz.

Türkiye olarak halihazırda kendi uydularımızı üretme, geliştirme ve test etme kabiliyetine sahip bir ülkeyiz. Yerli ve milli imkanlarla geliştirip ürettiğimiz yüksek çözünürlüklü yer gözlem uyduğumuz İMECE, geçtiğimiz nisan ayında uzaya fırlatıldı. Yörüngesine yerleşen İMECE uydumuz ilk sinyal ve görüntüleri başarıyla yer istasyonuna iletti.

Bakan Kacır açıkladı: Türkiye 'milli' hibrit motorlu uzay aracıyla Ay'a inecek

Yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'nın da üretim süreçlerini tamamladık, test çalışmalarına devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl Türksat 6A devreye alındığında Türkiye kendi haberleşme uydularını üretebilen 10 ülkeden biri olacak.

Ülkemizin uzay alanında teknoloji geliştirme kabiliyetini arttırırken, uzay girişimlerine ev sahipliği yapacak, uzay teknoloji geliştirme bölgesini önümüzdeki dönemde Ankara'da kuracağız. Uzay alanındaki bilimsel çalışmalarımıza ivme kazandıracak, optik tasarımından kontrol yazılımına kadar yerli imkanlarla geliştirdiğimiz ve Avrupa'nın en büyük teleskoplarından birine sahip Doğu Anadolu Gözlemevi'ni de tamamlayarak kısa süre içinde açılışını gerçekleştireceğiz."

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...