Bayraktar TB2 adeta 'ben buradayım' dedi... Bir ülkenin daha Türkiye'den SİHA tedarik ettiği tatbikat videosunda ortaya çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bayraktar TB2 adeta 'ben buradayım' dedi... Bir ülkenin daha Türkiye'den SİHA tedarik ettiği tatbikat videosunda ortaya çıktı

TEKNOLOJİ Haberleri

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’den Bayraktar TB2 SİHA (silahlı insansız hava aracı) tedarik ettiği henüz resmileşmese de kesinleşmiş gibi görünüyor. Çünkü BAE ile Malezya’nın ortak askeri tatbikatında Bayraktar TB2 SİHA’lar göründü.

Şubat ayının sonlarına doğru, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Cumhurbaşkanı Muhammed bin Zayed Al Nehyan ve Malezya Kralı Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, ortak askeri tatbikat olan 'Çöl Kaplanı 6'ya katıldı. İki ülkenin askeri güçlerinin ortaklaşa düzenlediği tatbikata ilişkin görüntüler çeşitli basın organları aracılığıyla yayınlandı. Gulf News adlı internet sitesindeki bir video görüntüde ise bizi bir sürpriz karşılıyordu; Bayraktar TB2

Geçtiğimiz yılın eylül ayında, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’den 20 adet Bayraktar TB2 SİHA satın aldığı ileri sürülmüştü. Üstelik BAE'nin toplamda 120 adet Bayraktar TB2 satın almak istediği iddia edilmiş ve bu kadar çok SİHA ile Baykar'ın ardından en büyük ikinci TB2 filosuna sahip olmak istediği aktarıldı. Aradan geçen birkaç ayın ardından TB2’ler tatbikatta görüldü. 

BAYRAKTAR TB2 BAE'DE İLK DEFA GÖRÜNDÜ

Şubat ayında BAE ve Malezya kaynaklarında yayınlanan bir video görüntüde, tatbikatta yer alan askerlerin hemen arkasında Bayraktar TB2, kendine has tasarımıyla adeta ‘Ben buradayım’ diye sesleniyor. İşte Bayraktar TB2'nin BAE'de ortaya çıktığı ilk fotoğraf... 

Bayraktar TB2 adeta 'ben buradayım' dedi... Bir ülkenin daha Türkiye'den SİHA tedarik ettiği tatbikat videosunda ortaya çıktı

Bu görüntüyle birlikte, BAE’nin üretici firma Baykar’dan yerli ve milli olarak geliştirilen insansız hava aracı Bayraktar TB2’lerden tedarik ettiği ortaya çıktı.

Bu arada, BAE’nin Bayraktar TB2’ye oldukça benzeyen bir SİHA’sı bulunuyor; Reach-S. Bu silahlı insansız hava aracı ise kısa süre önce ilk uçuşunu yaptı.

DÜNYANIN KONUŞTUĞU 'SİHA': BAYRAKTAR TB2

Gelelim Bayraktar TB2'nin nasıl çıktığına ve özelliklerine... 25 bin feat irtifa ve 27 saat havada kalma süresiyle dünya rekorunu elinde tutan Bayraktar TB2, 2015 yılında silahlandırılarak milli SİHA’mız oldu. Üzerine ROKETSAN'ın geliştirdiği lazer güdümlü MAM-L ve MAM-C füzeleri yerleştirildi. Bu füzelerle TB2, 8 kilometre uzaklıktaki bir hedefi sıfır hata ile tam 12 den vurmayı başardı.

Bayraktar TB2'ler Türkiye'nin terörle mücadelesinde tüm dengeleri bozdu, oyunu baştan yazdı. Çünkü Bayraktar TB2 SİHA'ya kadar askeri birimler bir operasyonu başlatmak için önce istihbaratı beklerdi. Ancak yerli SİHA'yla işler değişti. 

Yerli SİHA Bayraktar TB2 ilk iki yılda toplam 405 teröristi etkisiz hale getirdi. Ayrıca Bayraktar TB-2, Türkiye tarihinde ihraç edilen ilk yerli hava aracı sistemi oldu. Terörle mücadelenin yanı sıra TB2'ler, Libya'daki operasyonlarda ve Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ zaferinde de kullanıldı. Şu anda ise Ukrayna'nın Rusya'ya karşı devam eden mücadelesinde aktif olarak kullanılmakta.

NATO ülkeleri de dahil yaklaşık 30 ülkeye ihraç edilen ve Türkiye’nin önemli bir ihraç ürünü haline gelen Bayraktar TB2’nin sırrı ise özelliklerinde. TB2, füze taşıyan en küçük SİHA'lardan biri ve üstelik maliyeti de oldukça düşük. Yani fiyat - etkinlik kriterinde dünyada benzeri yok. 

BAYRAKTAR TB2 TEKNİK ÖZELLİKLERİ 

Türk savunma sanayisinin insansız hava araçları üreticisi Baykar'a ait Bayraktar TB2 Taktik Silahlı İnsansız Hava Aracı, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren (MALE) insansız hava aracıdır. Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisi ile tamamen otonom taksi, kalkış, iniş ve normal seyir kabiliyetine sahip. Yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabiliyor ve 4 akıllı mühimmata kadar faydalı yükü hedefe ateşleyerek imha etmesini sağlayabiliyor. Ayrıca hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla hızlı gör-ve-vur özelliğine sahip tüm çözümleri sunan bir sistem olurken, bu özellikleriyle sivil güvenliğini ön planda tutuyor. 

(Haber Merkezi) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...