Bilim insanları yapay kaslardan oluşan akıllı kumaş geliştirdi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bilim insanları yapay kaslardan oluşan akıllı kumaş geliştirdi

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Avustralya'da biyomedikal mühendislerinden oluşan bir ekip, yapay kaslardan oluşan akıllı kumaş geliştirdiklerini duyurdu. Çalışmanın, yumuşak robotik ve giyilebilir dış iskelet araştırmalarında devrim yapacağını ileri sürdüler.

Nation Thailand’ın haberine göre mühendisler, yumuşak robotların ve giyilebilir dış iskeletlerin geleceğine ışık tutacağına inanılan akıllı bir kumaş üretti. Ekip, yapay kasları içeren teknolojinin, kelebek ve çiçek formundaki kumaşlar üzerinde çalıştığı görüntülerini paylaştı. Burada, çiçek ve kelebek formundaki kumaşların esnekliği ve hareket halinde olduğu görülüyor.

Çalışmanın grup lideri New South Wales Üniversitesi Tıbbi Robotik Laboratuvarının başkanı Thanh Nho Do, ilerleyen zamanlarda bu teknolojinin Iron Man ya da Spiderman gibi çeşitli kostümlerde de kullanılabileceğini ifade etti. Do, kullanılan materyallerin oldukça esnek ve insan vücuduna çok uyumlu olduğunu aktardı.

Akıllı kumaşların programlanabilir olduğu ve suni kas lifleriyle örülmesiyle oluşturulduğu bilgisi paylaşıldı.

Ekibin yayımladığı akademik makaleye göre, ortaya çıkan malzeme şekil değiştirme yeteneğine sahip ve ağırlığının 192 katına kadar nesneleri kaldırabiliyor. Çalışmanın lideri Do, malzemenin çok çeşitli potansiyel uygulamalara sahip olabileceğini belirterek, “engellilerin tekrar yürümesini destekleyebiliriz” dedi. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...