Çin'in F-35'e meydan okuyacak hayalet savaş uçağı görüntülendi

Düzenleyen: / Kaynak: eurasiantimes
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri  / eurasiantimes

Çin'in J-35 Taşıyıcı hayalet savaş uçağı operasyonel testlerinde ilerliyor. Uçağın uçuş testine ilişkin görüntüler ortaya çıktı. ABD'nin de yakından takip ettiği J-35, 5. nesil F-35 savaş uçaklarıyla kıyaslanıyor.

Muhabir: Murat Makas

Çin'in J-35 taşıyıcı tabanlı hayalet savaş uçağının uçuş testleriyle ilgili video sosyal medyada yayıldı. Uçağın hızlı gelişimi ve Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'nın (PLAN) tam operasyonel taşıyıcı kapasitesi istikrarlı ilerlemesini gösteren görüntüler sosyal medyada ortaya çıktı.

Çin'in iki operasyonel uçak gemisi var: Liaoning ve Shandong… Üçüncüsü Fujian ise denize indirildi ve liman denemeleri için hazırlanıyor. Shenyang Aircraft Corporation (SAC) tarafından geliştirilen, Pekin'in Chengdu'nun J-20'sinden sonraki ikinci gizli avcı uçağı olan J-35'in, üç uçak gemisinden de çalışması planlanıyor.

TASARIM ÖZELLİKLERİ

Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF), daha önce Shenyang Aircraft Corporation (SAC) tarafından inşa edilen J-35'i reddetmişti. Ancak eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Batı Pasifik'te ABD ile gerilimler arttıkça projenin yeniden ilerleyeceğine inanılıyordu.

Bir NATO istihbarat görevlisi daha önce Bulwark'a şöyle söylemişti:

"(J-35 programı), ÇHC'nin KOVİD salgını sırasında sergilediği askeri oportünizmin poster çocuğudur."

Çin'in F-35'e meydan okuyacak hayalet savaş uçağı görüntülendi

J-35, beşinci nesil bir savaş uçağı olan gelişmiş bir Aktif Elektronik Olarak Taranan Dizi (AESA) radarına sahip olacak.

J-35'in kanopi konfigürasyonu ile ABD Deniz Piyadeleri ve ABD Deniz Kuvvetleri'nin evrensel amfibi gemilerinde kullanılmak üzere kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) kabiliyetine sahip F-35B varyantı arasında benzerlik bulunmaktadır.

J-35 ve F-35B'de gövdenin üst kısmı kanopinin arka kısmı (kokpitin arkası) ile birleştirilir. F-35B söz konusu olduğunda bu parça, dikey kalkış ve inişe olanak sağlayan bir kaldırma fanına sahip.

ABD'DEN YAKIN MARKAJ

Breaking Defense raporuna göre, J-35'in Temmuz 2021'de ortaya çıkışı "ABD savunma politikası yapıcılarının dikkatini çekti."

Emekli bir ABD deniz istihbarat subayı olan Yüzbaşı James Fanell, J-35'in Çin'in açık deniz taşıyıcı tabanlı deniz havacılığı kabiliyetine yönelik uzun vadeli arayışında bir başka kritik dönüm noktası olabileceğini söyledi. ABD J-35’i F-35’lere yakın olarak hatta rakip olarak benimsiyor.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: eurasiantimes
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...