Depremin ardından sosyal medya bu cihazı konuştu: Kalp atışından göçük altındakileri tespit edebiliyor... NASA FINDER nedir, ne işe yarar?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Depremin ardından sosyal medya bu cihazı konuştu: Kalp atışından göçük altındakileri tespit edebiliyor... NASA FINDER nedir, ne işe yarar?

TEKNOLOJİ Haberleri

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından enkaz altındakileri kurtarmaya yarayacak teknolojiler de merak ediliyor. Bunlardan biri de NASA’nın FINDER isimli projesi. Ülkemizde kullanılmayan el çantası büyüklüğündeki cihaz, geçmiş yıllarda bazı göçüklerin altından canlıları çıkarmaya yardımcı olmuştu.

FINDER adlı küçük bavul büyüklüğündeki cihaz, geçtiğimiz yıllarda Nepal depremiyle çok konuşulmuştu. 25 Nisan 2015'te Nepal'i vuran 7,8 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenen bölgelerden birinde insanların kurtarılmasına yardımcı olmuştu.

Cihaz, Nepal'in Chautara köyünde çöken bir tekstil fabrikasının ve başka bir binanın enkazında kullanılmıştı. O tarihte, NASA mühendislerinin geliştirdiği ve kalp atışlarından canlıların nerede olduğunu tespit edebilen el çantası büyüklüğündeki cihaz sayesinde dört kişi kurtarıldı.

FINDER DEPREM CİHAZI NE İŞE YARAR?

‘Afet ve Acil Müdahalede Bireyleri Bulmak’ anlamına gelen FINDER, NASA'nın Kaliforniya’daki Jet Propulsion Laboratuvarı ile Washington’daki İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Müdürlüğünün işbirliğinde geliştirildi. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından geliştirilen FINDER isimli teknoloji, Nepal'de yaklaşık 3 metre tuğla, çamur, tahta ve molozların altına gömülmüş olmalarına rağmen insanların yerini bulmuştu. 

Depremin ardından sosyal medya bu cihazı konuştu: Kalp atışından göçük altındakileri tespit edebiliyor... NASA FINDER nedir, ne işe yarar?

El çantası büyüklüğündeki cihaz, mikrodalgalar yayarak çalışır. FINDER, molozların arasından düşük güçlü bir mikrodalga sinyali (bir cep telefonunun çıktısının yaklaşık binde biri) gönderir ve afetzedenin nefes alıp vermesinden ve kalp atışlarından kaynaklanan küçük hareketlerden geri dönen bu sinyallerin yansımalarındaki değişiklikleri arar. Böylece, birkaç metre moloz altında kalmış insanların en küçük kalp atışlarını ve nefeslerini bile tespit edebilmekte. 

Bununla birlikte, FINDER'ın yazılım teknolojisi, bir insanın kalp atışları ile hayvanların veya mekanik cihazların kalp atışlarını da ayırt edebilir.

FINDER'IN KULLANIM ALANLARI

NASA, FINDER'in kullanım alanlarına da açıklık getirdi. Cihaz, doğal afet ortamlarının yanı sıra bir ormanda kaybolan, yanan bir evde mahsur kalan veya çöken bir binanın enkazında kurtarılmayı bekleyen insanları bulmak için kullanılabilir.

Ayrıca tıpta da birçok potansiyel kullanım alanı vardır; FINDER tabanlı bir cihaz, bir arabada mahsur kalan veya Ebola gibi aşırı derecede bulaşıcı bir hastalık nedeniyle karantinaya alınan birinin yaşamsal belirtilerini izleyebilir. Bu durumlarda, ilk müdahale ekipleri bir hastanın kalp atışlarını onlara fiziksel olarak dokunmak zorunda kalmadan ölçebilir.

FINDER'ın özellikleri şu şekilde:

-91 m'ye kadar açık alanda yaşam belirtilerini algılar (açık alan),

-Çoklu kalp atışlarını algılamak için duvarların (kümülatif 45 cm'ye kadar) ve binaların arkasını tarar ve görür,

-Terörle mücadele ve insan kaçakçılığı için tünelleri, mağaraları, mayınları tarar,

-Konteynerleri, kamyonları tarar,

-Minimum kurulum süresine sahiptir,

-12 saate kadar tarama (100 tarama),

-İlk müdahale ekiplerinin aşina olduğu basit tasarım,

-Uzaktan çalışır.

(Kaynaklar: NASA / Wonderful Engineering)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...