Avrupa Birliği istedi, Facebook ve Instagram yaptı! Bu ay sonuna kadar değişecek

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
Avrupa Birliği istedi, Facebook ve Instagram yaptı! Bu ay sonuna kadar değişecek

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget

Avrupa Birliği yasalarına uymak isteyen Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta, hikayeler ve Reels videolarında kronolojik sıralamayı başlatacak. Kullanıcılar ayrıca kendilerine özel olarak kişiselleştirilmemiş arama sonuçlarını da görebilecek.

Şirket, Meta'nın yakında Avrupa Dijital Hizmetler Yasası'na (DSA) uyum sağlamak amacıyla diğer değişikliklerin yanı sıra Hikayeleri ve Reels videolarını kronolojik sırayla sunacağını duyurdu. Değişiklikler, Avrupa Komisyonu'nun, Facebook gibi platformların temel bir gereklilik olarak "profil oluşturmaya dayalı olmayan" alternatif sistemler sunmasını gerektirecek yeni kurallar oluşturmak üzere Nisan ayında bir anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından bekleniyordu.

Meta, "DSA'nın gereksinimlerine çözüm geliştirmek" için binden fazla kişiyi harekete geçirdiğini söyledi. Değişikliklerden bazıları, sistemlerin nasıl çalıştığına ilişkin şeffaflığı artıracak ve kullanıcılara Facebook ve Instagram deneyimlerini uyarlamaları için daha fazla seçenek sunacak.

Aynı zamanda, devam eden düzenleme yükümlülüklerini yerine getirdiğinden emin olmak için "bağımsız bir uyum fonksiyonu" kuruyor.

YENİ KRONOLOJİK SIRALAMA BU AY GELİYOR

Bu ayın sonlarından itibaren Meta, Yapay Zeka öneri sürecini kullanarak Meta tarafından sıralanmayan Reels, Hikayeler, Arama ve Facebook ile Instagram'ın diğer bölümlerini sunacak.

Küresel İlişkiler Meta Başkanı Nick Clegg, "Örneğin, Facebook ve Instagram'da kullanıcılar yalnızca takip ettikleri kişilerin Hikayelerini ve Reel'lerini kronolojik sırayla, en yeniden en eskiye doğru görüntüleme seçeneğine sahip olacak" diye yazdı.

Meta'nın bu değişikliği nasıl uygulayacağı belli değil. Instagram'daki ana akış, kullanıcıların algoritma tabanlı yaklaşımı kullanmak yerine 'Takip edilenler'e göre sıralama yapmalarına zaten imkan tanıyor. Ancak 'Takip edilenler' özelliği, Instagram'da aslında ikincil bir sayfadır ve uygulama, ilk açıldığında her zaman varsayılan olarak algoritmik ana sayfa akışı sunan 'Sizin için' seçeneğini kullanır.

Facebook sizi bir menü seçmeye, Akışlar'a gitmeye ve "Tümü" yerine "Arkadaşlar"a dokunmaya zorladığı için daha da zahmetli bir hal alıyor.

ARAMA SONUÇLARI DA İYİLEŞTİRİLİYOR

Öte yandan, yeni düzenlemeyle birlikte kullanıcılar, önceki etkinliklerine ve kişisel ilgi alanlarına göre kendilerine özel olarak kişiselleştirilmiş sonuçlar yerine, yalnızca girdikleri kelimelere dayalı arama sonuçlarını görüntüleyebilecek.

Meta ayrıca, yayınlanma tarihi, hedefleme için kullanılan parametreler (yaş, cinsiyet, konum), reklamı kimlerin aldığı ve daha fazlası dahil olmak üzere AB kullanıcılarını hedefleyen tüm reklamları görüntülemek ve arşivlemek için (bir yıl boyunca) Reklam kitaplığını genişletiyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...