FBI, dünyayı dinleyen yasaklı casus yazılım Pegasus'u kullandığını itiraf etti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
FBI, dünyayı dinleyen yasaklı casus yazılım Pegasus'u kullandığını itiraf etti

TEKNOLOJİ Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri Federal Soruşturma Bürosu ya da bilinen adıyla FBI, Pegasus isimli casus yazılımını cezai soruşturmalarda kullanmayı düşündüğünü açıkladı. FBI tarafından yapılan açıklama tepki çekti.

The New York Times'ın (NYT) haberine göre, FBI, İsrailli yazılım şirketi NSO Group'un kötü bir şöhrete sahip olan Pegasus casus yazılımını cezai soruşturmalarda kullanmayı düşündü. FBI Yöneticisi Chris Wray, geçtiğimiz günlerde ABD Kongresi’ne ajansın yazılımı yalnızca test amaçlı kullanım için lisansladığını bildirdi.

FBI’ın dahili belgelerine ve mahkeme kayıtlarına göre, ajans yetkilileri 2020'nin sonları ile 2021'in başları arasında FBI tarafından casus yazılımın kullanılması için çalışmalarını yürütüyordu. Bununla birlikte, belgeler dikkate alındığında FBI’ın casus yazılımı Amerikan vatandaşlarına karşı kullanmayı düşünüp düşünmediği belli değil. Bu yılın başlarında NYT, FBI’ın Pegasus'un ABD numaralarına sahip telefonları hedefleyebilen bir versiyonu olan Phantom'u test ettiğini tespit etti.

DÜNYAYI DİNLEYEN YAZILIM YİNE GÜNDEMDE

Temmuz 2021'de FBI, Pegasus'u cezai soruşturmalarda kullanmamaya karar verdi. Ancak aynı tarihlerde, Washington Post’un haberine göre, öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın iki yakınına ait telefonların casus yazılımla takip edildiği iddiası soruşturuluyordu.

Birkaç ay sonra ABD, Pegasus'un geliştiricisi NSO Group'u Ticaret Departmanı'nın ‘varlık listesi’ne ekledi; yani, ABD’li şirketlerinin firmayla iş yapmasını engelliyordu. Pegasus'u kullanmama kararına rağmen FBI, gelecekte casus yazılım kullanımına açık olduğunu belirtti.

FBI’a ait bir belgede, “FBI'ın nihayetinde cezai soruşturmaları desteklemek için aracı kullanmamaya karar vermesi, suçlular tarafından kullanılan şifreli iletişimlere erişim elde etmek için diğer benzer araçları test etmeyeceği, değerlendirmeyeceği ve potansiyel olarak dağıtmayacağı anlamına gelmez.” ifadeleri bulunuyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...