Ford Yeniköy fabrikasını yeniledi

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Ford Yeniköy fabrikasını yeniledi

TEKNOLOJİ Haberleri  / HABER MERKEZİ

Ford Otosan’ın Yeniköy Fabrikası, ‘Endüstri 4.0’ çalışmalarını üst seviyeye taşıyor. Anlık veri ve yapay zekâ ile uçtan uca yönetilen fabrikada robotik, makine görüşü, yapay zekâ uygulamaları ve simülasyon modellerine dayalı operasyonların dijital ikizleri kullanılıyor. Ayrıca kurulan ‘Fotovoltaik Cam Duvar’ enerji ihtiyacını karşılıyor.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Ford Otosan; sürdürülebilir, dijital ve verimli çözümlerle yeniden tasarladığı Yeniköy Fabrikasını törenle açtı. Fabrikanın açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ford Pro Avrupa Başkanı Hans Schep, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün ve Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt’un katılımı ile gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tesisin açılışında yaptığı konuşmada “Türkiye’nin ticari araç üretiminin yüzde 69’unu ihracatının yüzde 75’ini Ford Otosan gerçekleştiriyor. Otomotiv üretiminde dünya sıralamasında 15. sıradan 13. sıraya yükselmiş olmamız doğru istikamette ilerlediğimizi gösteriyor. Otomotiv ihracatımız 9 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verdi. Elektrik ve hibrit araç üretiminde söz sahibi olmamızı sağlayacak yatırımlara önem veriyoruz. Elektrikli araçlara ilgi giderek artıyor. Dünyada bu yıl 7 milyonu Çin, 3 milyonu Avrupa ve 2 milyonu Amerika’da olmak üzere toplamda 14 milyon adet elektrikli araç satışı bekleniyor. Bu rekabetin giderek kızışacağı anlaşılıyor. Togg’un yollara çıkmasıyla hızla gelişen bir elektrikli araç piyasasına sahip olma yolunda ilerliyoruz. Hedefimiz, 2030 yılında Avrupa’nın batarya üretim üssü konumuna gelmek” dedi.

Ford Yeniköy fabrikasını yeniledi

2 MİLYAR AVROLUK YATIRIM

Yeniköy Fabrikasının yeniden inşası, Ford Otosan’ın otomotiv sanayinin elektrikli dönüşümüne liderlik etme misyonuyla 2021’de açıkladığı ve Türk özel sektörünün bugüne kadarki en büyük yatırımı olan 2 milyar avroluk vizyon projesinin bir parçasını oluşturuyor.  Fabrika, öncü uygulamalarla dikkat çekiyor. Fabrikanın ön cephesine kurulan ‘Fotovoltaik Cam Duvar’, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. ‘Güneş Takip Sistemleri’ teknolojisi ise üretim alanlarının maksimum gün ışığından faydalanmasını sağlıyor. 

Ford Yeniköy fabrikasını yeniledi

YAPAY ZEKÂ İLE YÖNETİLİYOR

Ford Otosan, ‘Endüstri 4.0’ çalışmalarını da Yeniköy üst seviyeye taşıyor. Anlık veri ve yapay zekâ ile uçtan uca yönetilen Yeniköy, yüksek otomasyon seviyesiyle de dikkat çekiyor. Yeniköy’de gelişmiş robotik, makine görüşü ve yapay zekâ uygulamaları ve simülasyon modellerine dayalı operasyonların dijital ikizleri kullanılıyor. Endüstriyel ekipmanlardan sensörlerle veri toplanıyor ve bunlar Nesnelerin İnterneti ile birbirine bağlanıyor. Akıllı fabrikaların temel özelliği olan kapalı döngü modelinin işletildiği Yeniköy’de üretim planlaması gelişmiş veri analitiği ile gerçekleştiriliyor. Böylece talep, arz ve süreç sapmalarındaki değişiklikler karşısında üretimin optimize edilmesi sağlanıyor.
Yeniköy içerdiği birçok yeni nesil teknolojinin yanı sıra akılcı çözümleriyle de öne çıkıyor. Ford Otosan mühendisleri tarafından sıfırdan tasarlanıp hayata geçirilen çok katlı mimariye sahip kaynak ve montaj atölyeleri ile üretim hatlarının verimi artıyor. Bu yenilikçi mimari, ekipler arası iş birliğini artırırken farklı iş istasyonları arasında bölünmeyi azaltıyor. Ayrıca Ford Otosan montaj hatlarında ilk kez havalı presleme ekipmanı yerine kablosuz ve şarj edilebilir matkaplar kullanarak ‘sessiz fabrika’ düzeyine ulaşıyor.

TRANSİT AİLESİNİN AVRUPA'DAKİ TEK ÜRETİM MERKEZİ

Ford Otosan’ın Kocaeli Fabrikaları, yıllardır Avrupa’nın ve Türkiye’nin en çok satan ticari aracı olan Transit ailesinin Avrupa’daki tek üretim merkezi, Transit Custom’ın ise dünyadaki tek üreticisi konumunda. Fabrikada, yenilikçi özellikleri ve akıllı teknolojileriyle daha yüksek verimlilik ve performans sunan yeni nesil Transit ve Tourneo Custom üretiliyor. Yeni nesil Custom serisinin gelecekteki üyeleri arasına 2024 yılında hattan inecek tamamen elektrikli E-Transit Custom da yer alacak. Fabrikada ayrıca Ford ve Volkswagen ortaklığına ait yeni nesil 1 ton Volkswagen ticari araç da üretilecek. Yeniköy Fabrikası, yeni nesil 1 tonluk araçları üretmek üzere kapasitesini 2025 yılında 405.000 adede ulaştıracak.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...