Galaksimizde garip, tanımlanamayan bir nesne tespit edildi

Düzenleyen: / Kaynak: Independent News
- Güncelleme:
Galaksimizde garip, tanımlanamayan bir nesne tespit edildi

Teknoloji Haberleri  / Independent News

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi'nde tuhaf, tanımlanamayan, çok büyük bir nesne tespit ettiklerini söylüyor. Araştırmacılar, söz konusu keşfin, insanlığın evrene dair anlayışını değiştirebileceğini ileri sürdü.

Gökbilimciler, söz konusu nesnenin muhtemelen şimdiye kadar gözlemlenen en büyük nötron yıldızı ya da bulunan en az kütleli kara delik olduğuna inanıyor. Her iki durumda da rekorlar kıracak ve evren anlayışımıza meydan okuyacak türden bir keşif olarak bakılıyor. 

Bir nötron yıldızı çok büyük kütleye ulaştığında, genellikle başka yıldızlarla birleşerek çöker. Bilim insanları daha sonra bu yıldızlara ne olacağını tam olarak bilmese de bunların kara deliklere dönüştüğünü tahmin ediyorlar.

Gökbilimciler nötron yıldızlarının Güneş'in kütlesinin 2,2 katı olduğunu ileri sürüyor. Ardından gelen kara delikler ise çok daha büyüktür; Güneş'ten yaklaşık 5 kat daha büyük kütleye sahiptir.

Aradaki boşluğa “kara delik kütle boşluğu” adı veriliyor. Bilim insanları bu boşluğu hangi nesnelerin doldurabileceğini tam olarak bilmiyor.

Galaksimizde garip, tanımlanamayan bir nesne tespit edildi

Yeni keşfedilen nesne, boşluğun alt ucunda, kabaca 2,1-2,7 güneş kütlesinde duruyor olabilir. Bu nedenle gökbilimciler bunun ne olduğunu bilmekte zorlanıyor ancak her ne ise, bu gizemli boşluğun anlaşılmasında faydalı olabileceğini umuyorlar.

"Yoldaşın doğası açısından her iki ihtimal de heyecan verici" diyen Manchester Üniversitesinden astrofizik profesörü Ben Stappers, devamında ise şu şekilde bir değerlendirme yapıyor: "Bir pulsar-kara delik sistemi, yerçekimi teorilerini test etmek için önemli bir hedef olacak ve ağır bir nötron yıldızı, çok yüksek yoğunluklarda nükleer fizikte yeni bilgiler sağlayacaktır."

40 BİN IŞIK YILI UZAKLIKTA 

Nesne, yoğun bir yıldız kümesi arasında, yaklaşık 40 bin ışık yılı uzaklıkta, hızla dönen bir pulsarın yörüngesinde bulundu. Gökbilimciler nesneyi anlamak için ritmik dönmeyi kullandı. Güney Afrika'daki MeerKAT Radyo Teleskobu aracılığıyla keşfedildi. NGC 1851'in incelenmesi sırasında, birbiriyle etkileşime girecek ve bazen çarpışacak kadar sıkı bir şekilde bir araya gelmiş eski yıldızlardan oluşan bir küme fark edildi.

Galaksimizde garip, tanımlanamayan bir nesne tespit edildi

Yıldızlardan birinden gelen darbeleri tespit eden araştırmacılar, bunun, evren boyunca radyo ışığı ışınlarını döndüren ve parlatan bir radyo pulsarı olduğunu tespit etti. 

Bilim insanları, pulsarın yörüngesinde dönen nesnenin sadece normal bir yıldız olmadığını, aynı zamanda çökmüş bir yıldızın son derece yoğun kalıntıları olduğunu fark etti. Kütlesini ölçebildiler ve onun o gizemli boşlukta olduğunu buldular.

Max Planck Radyo Astronomi Enstitüsünden Arunima Dutta, "Bu sistemle işimiz henüz bitmedi. Yoldaşın gerçek doğasını ortaya çıkarmak, nötron yıldızlarını, kara delikleri ve kara delik kütle boşluğunda gizlenen diğer her şeyi anlamamızda bir dönüm noktası olacak." dedi. 

Bulgular, Science dergisinde, "A pulsar in a binary with a compact object in the mass gap between neutron stars and black holes / Nötron yıldızları ve kara delikler arasındaki kütle boşluğunda kompakt bir nesneye sahip ikili sistemdeki bir pulsar" başlıklı makalede yayımlandı.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Independent News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...