Hawking'in kara delik paradoksu çözüldü: Kuantum saçları keşfedildi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Hawking'in kara delik paradoksu çözüldü: Kuantum saçları keşfedildi

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Bilim insanları, ilk olarak Profesör Stephen Hawking tarafından ileri sürülen 50 yıllık bir 'kara delik paradoksunu' çözdü. Albert Einstein'ın görelilik teorisi, her şeyin kara deliğe girmesi ve asla kara delikten çıkamaması gerektiğini öne sürerken, kuantum mekaniği bilgilerin korunduğunu ileri sürüyor.

Profesör Stephen Hawking, Albert Einstein'ın ileri sürdüğü genel görelilik teorisi ile kuantum mekaniğinin birbirine ters düştüğünü öne sürerek 'kara delik bilgi paradoksu'nu önermişti. Görelilik kuramı, kara deliklere giren cisimlerin bilgisine sahip olunamayacağını savunurken, kuantum mekanigi bu cisimlere ait bilginin kaybolmasını imkansız olarak görüyor. 

Kara deliklere giren cisimlerin bilgisine ne olduğunu uzun yıllar araştıran Hawking, 'Kara Delikte Bilgi Yitimi (Entropi) ve Yumuşak Saçlar' adlı bir makale yayımladı. Çalışmasında, bu bilginin kaybolmadığını ve kara deliklerin çevresini saran olay ufkunda yer alan faton kuşaklarında kaydedilebileceğini iddia etti. Sonunda, bilim insanları bu paradoksu çözdü.

BBC’nin haberine göre, Sussex Üniversitesinden Profesör Xavier Calmet ve ekibi bir ize rastladı. Bilim insanları, kara delik tarafından yutulan yıldızlara ait bileşenlerin kara deliğin yerçekimi alanında bir iz bıraktığını ortaya koyduklarını açıkladı. Calmet ve ekibi, yıldızın kara delikte bıraktığı izi 'kuantum saçı' olarak adlandırdı. 

Söz konusu teorinin, kuantum mekaniğini ve genel görelilik kuramını ihlal etmeden kara deliğe giren cisimlere ait bilginin tekrar ortaya çıkmasına izin verdiğini aktaran Calmet, böylece Hawking tarafından 'bilgi paradoksu' olarak tanımlanan çelişkinin de açığa kavuşturulduğunu söyledi. Ekip çalışmayı, Physical Review Letters dergisinde yayımladı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...