İngiltere, şimdiye kadarki en hızlı yapay zekalı süper bilgisayar için kesenin ağzını açtı

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
İngiltere, şimdiye kadarki en hızlı yapay zekalı süper bilgisayar için kesenin ağzını açtı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget

İngiltere, şimdiye kadarki en hızlı yapay zekalı süper bilgisayar için 273 milyon dolarlık yatırıma hazır. 'Isambard-AI' olarak adlandırılan bu cihaz saniyede 200 katrilyon hesaplama yapabilecek.

Birleşik Krallık hükümeti, açıldığında dünyanın en iyi yapay zeka süper bilgisayarları arasında yer alacak olan şimdiye kadarki en güçlü süper bilgisayarı Isambard-AI'yi geliştirmek için 273 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını duyurdu. Binlerce NVIDIA süper çipiyle donatılacak bu cihaz, saniyede 200 katrilyondan fazla hesaplama yapabilecek.

Isambard-AI'nin 2024 yazında faaliyete geçmesi bekleniyor ve Bristol Üniversitesinin ev sahipliğinde yapılacak.

NVIDIA kendi duyurusunda, süper bilgisayarın Hewlett Packard Enterprise tarafından üretildiğini ve 5 bin 448 adet NVIDIA GH200 Grace Hopper Süper Çipi'ni kullanacağını söyledi.

Büyük dil modellerinin eğitimi gibi yapay zeka uygulamaları için 21 exaflop'un üzerinde yapay zeka performansı, saniyede 21 kentilyonun üzerinde kayan nokta işlemi elde edebilecek.

Bristol Üniversitesine göre Isambard-AI, bugün İngiltere'deki en hızlı süper bilgisayardan 10 kat daha hızlı olacak. Bristol Ulusal Kompozit Merkezinde 'kendi kendine soğutulan, kendi kendine yeten bir veri merkezinde' yer alacak.

İNGİLTERE'NİN SÜPER BİLGİSAYARI 'EN GÜÇLÜLER' SINIFINA GİRECEK 

Süper bilgisayarın duyurusu, ABD de dahil olmak üzere birçok ülkeden liderlerin yapay zekanın geleceğini ve potansiyel risklerini tartışmak üzere bir araya geldiği Birleşik Krallık Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi sırasında geldi. 

Isambard-AI, performansı daha da artırmak için sonunda Birleşik Krallık'taki diğer süper bilgisayarlara bağlanmak için de kullanılacak.

Bristol Üniversitesinden Simon McIntosh-Smith'e göre Isambard-AI, çalışmaya başladığında her yerde açık bilim için en güçlü yapay zeka sistemlerinden biri olacak.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...