İstanbul depreminden 7 saniye önce Android telefonlara uyarı geldi... Google Deprem Uyarı sistemi nasıl açılır?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İstanbul depreminden 7 saniye önce Android telefonlara uyarı geldi... Google Deprem Uyarı sistemi nasıl açılır?

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İstanbul, Bursa, Yalova ve çevre illerde hissedilen 5.1 büyüklüğündeki deprem herkesi tedirgin etti. Yaklaşık 10 saniye kadar süren deprem anında Google, Android telefon sahiplerine uyarı gönderdi. Peki, Android telefonlarda bulunan Google Deprem Uyarı sistemi nedir, nasıl çalışır?

Teknoloji devi Google'ın Android cihazlar için geliştirdiği Deprem Uyarı Sistemi bir kere daha işe yaradı. Daha önce de deprem sarsıntılarından saniyeler önce ya da deprem anında bildirim atarak kullanıcıları uyaran sistem, bugün İstanbul'da hissedilen depremde de bildirim gönderdi. Sosyal medyadaki kullanıcıların paylaşımlarına göre Google, deprem sarsıntılarının hissedilmeye başlamasından yaklaşık 7 saniye önce Android telefonlara bildirim gönderdi. 

ABD merkezli Google’ın Android işletim sisteminde çalışan Deprem Uyarı Sistemi, sosyal medyada da gündem oldu. Android telefon kullanıcıları, Google'ın bu özelliğini takdir etti.

GOOGLE DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR? 

Android telefonlarda ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan Deprem Uyarı Sistemi'nin nasıl çalıştığı merak ediliyor. Google'ın bu konudaki resmi açıklamasına göre, Android Deprem Uyarı Sistemi, akıllı telefonlardaki ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve etkilenen bölgedeki kullanıcılara bildirim gönderiyor.

Öte yandan, özelliği kullanabilmek için öncelikle uyarı sisteminin açık olması gerekiyor. Ayrıca Wi-Fi, kablosuz internet bağlantısı ya da veri bağlantısı açıksa bildirim gönderilir.

Dünyanın en geniş kapsamlı kullanım alanına sahip olan deprem uyarı sistemi, ilk olarak 2020 yılında ABD'de kullanıma sunuldu. Daha sonra kademeli olarak dünya çapındaki kullanıcılar için yayınlandı. 

İstanbul depreminden 7 saniye önce Android telefonlara uyarı geldi... Google Deprem Uyarı sistemi nasıl açılır?

Deprem Uyarı Sistemi, 4,5 ve üzeri büyüklükteki deprem sarsıntılarında çalışır. 4 Aralık 2023 Pazartesi günü gerçekleşen deprem de oldukça büyüktü. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin Gemlik Körfezi'nde saat 10:42'de gerçekleştiğini ve 8,98 kilometre derinlikte oluştuğunu açıkladı. AFAD depremin 5,1 büyüklüğünde olduğunu ifade etti.

ANDROID DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL AÇILIR? 

Android Deprem Uyarı Sistemini kullanmak isteyenler, akıllı telefonlarının Ayarlar bölümüne tıkladıktan sonra bu özelliği açabilir. Telefonunuzda deprem uyarısını açmak için sırayla şu adımları takip edin: konum > gelişmiş ayarlar > deprem uyarıları'na tıklayın.

Deprem uyarıları açıksa 4.5 ve üzeri sarsıntılarda bildirim alacaksınız. Ancak özellik aktif değilse tek tıkla aktif edebilirsiniz. Deprem Uyarı Sistemi'ni kapatmak istediğinizde de yine aynı ekran üzerinden işlem yapabilirsiniz. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...