Zuckerberg fitili ateşledi: Yapay genel zekada rekabet inanılmaz seviyeye çıkacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Zuckerberg fitili ateşledi: Yapay genel zekada rekabet inanılmaz seviyeye çıkacak

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, yapay zeka çalışmalarında değişiklik yaptıklarını duyurdu. Zuckerberg, rakiplerini "insan düzeyinde" bilgisayar sistemlerine ulaşma konusunda gölgede bırakmak için devasa veri merkezlerine para akıttığını açıkladı. Meta'nın "yapay genel zeka" (AGI) çalışmalarına odaklandığı anlaşılıyor.

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, Instagram Reels paylaşımı ile yeni bir duyuru yaptı. CEO, Meta'nın açık kaynaklı yapay genel zeka (AGI) geliştirdiğini ifade etti. Ünlü iş insanının açıklamasına göre, FAIR ve GenAI gibi yapay zeka ekiplerini tam genel zeka oluşturmak ve bu genel zekayı mümkün olduğunca açık kaynaklı hale getirmek için çalışmalar sürüyor. 

Zuckerberg, yapay genel zekaya ilişkin şöyle konuştu:

"Uzun vadeli vizyonumuz genel zekayı inşa etmek, sorumlu bir şekilde açık kaynak haline getirmek ve herkesin yararlanabilmesi için yaygın olarak kullanılabilir hale getirmektir.

Yeni nesil hizmetler için tam genel zeka inşa etmenin, muhakemeden planlamaya, kodlamadan hafızaya ve diğer bilişsel yeteneklere kadar yapay zekanın her alanında ilerlemeye ihtiyaç duyan en iyi yapay zeka asistanlarını, içerik üreticiler için yapay zekaları, işletmeler için yapay zekaları inşa etmek için gerekli olduğu açıkça ortaya çıktı." 

YAPAY GENEL ZEKA TEKNOLOJİDE YENİ BİR ÇAĞ MI BAŞLATACAK?

Peki, yapay genel zeka nedir? "Artificial General Intelligence" (AGI) ya da Türkçe karşılığıyla "Yapay Genel Zekâ" (YGZ), bir insanın yapabileceği herhangi bir zihinsel görevin bir makine tarafından yapılabilecek olmasıdır.

Bu endişe veren teknoloji için Zuckerberg, yeni çalışmalarına ilişkin şu şekilde bilgi veriyor:

"Şu anda yeni nesil büyük dil modelimiz Llama 3’ü eğitiyoruz ve gelecek planlarımızı desteklemek için bu yılın sonuna kadar 350 bin H100s ve diğer GPU’ları da dahil ederseniz toplamda yaklaşık 600 bin H100s eşdeğeri bir sunucu altyapısı oluşturuyoruz. Yakında çok daha fazlası da gelecek."

Bu arada, Meta’nın baş bilim insanı Yann LeCun, yapay genel zeka altyapısının henüz mümkün olmadığını, mevcut yapay zeka sistemlerinin 'duyarlılığa' ulaşmaktan çok uzak olduğunu söyledi. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...