Önümüzdeki birkaç yıla yapay zeka servisleri damga vuracak! Değişim çok hızlı gelecek

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Önümüzdeki birkaç yıla yapay zeka servisleri damga vuracak! Değişim çok hızlı gelecek

Şirket Haberleri Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünya Ekonomik Forumu krizlerle dolu bir yılın ardından, mevcut ekonomik belirsizlikler devam ederken İsviçre'nin Davos kentinde başladı. Forumda "yapay zeka ile hızlı dönüşüm ortamında güvenin yeniden inşası" masaya yatırıldı. Konuyla ilgili önemli mesajlar veren Activate Consulting yönetici ortağı Şeref Türkmenoğlu da yapay zeka servislerinin gelecek birkaç yıla damga vuracağına işaret ederek hem yatırım hem de istihdama yönelik önemli tavsiyeler verdi.

Davos'ta BloombergHT’ye konuk olan 'Activate Consulting' yönetici ortağı Şeref Türkmenoğlu, yapay zekanın piyasa hakimiyetine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Mevcut finansal koşullar, 2024 beklentileri ve jeopolitik krizlerin yapay zekanın kullanımına yönelik ilgiyi artırdığına işaret eden Türkmenoğlu, özellikle servis hizmetlerinde yapay zeka kullanımının değişeceğini belirtti.

2024 TEKNOLOJİ YILI OLACAK

2024’ün global anlamda hem ekonomik hem jeopolitik risklerle geçeceğini ancak bu süreçte teknolojik gelişimin ivme kazanacağını söyleyen Türkmenoğlu, “Eylülden itibaren bir iyileşme görsek de riskli ortamın devam edeceği şeklinde bir öngörümüz var. Ancak bununla beraber teknolojik anlamda birçok gelişme söz konusu.” dedi.

GLOBAL EKONOMİDE YAPAY ZEKA HAKİMİYETİ

Bu yıl için dünyaya hakim olacak 2 ana eğilimden bahseden Türkmenoğlu “Birincisi globalizasyonun lokalizasyona döneceği bir dünya göreceğiz 2024’te. Ticari anlamda ülkeler, şirketler, kişiler hem kültürel anlamda hem de jeopolitik anlamda kendilerine daha yakın olan ortakları seçmeye devam edecekler.” dedi.

Ancak teknolojik anlamda, özellikle servis anlamında ticari aktivitenin ciddi ölçüde artacağı bir döneme girileceğine işaret eden Türkmenoğlu, ”Eğlence, teknoloji, bilişim, yapay zeka gibi alanlarda birçok gelişme bizi bekliyor. Dünya ticaret hacminin uluslararası anlamda servis bazlı olacağı bir devreye giriyoruz ve bu çok hızlı gelişecek bir devre. Yani imkan olarak baktığınızda çok imkan var.” diye konuştu.

YAPAY ZEKA SERVİSLERİNE YATIRIM YAPAN KAZANACAK

2024’te yeni kurulacak şirketler için, yeni iş kuranlar ya da kurma girişiminde olanlar için tavsiyelerde bulunan Türkmenoğlu yine yapay zekanın önemine dikkat çekerek şöyle konuştu;

“Şimdi yapay zekadan bahsediyoruz.Bunu konuşurken en önemli kısım, bunu kimin kullanacağı kısmı. Yani insan gücü kısmı. Ancak bunun bir de eğitim kısmı var. İlgi ve odak noktasına baktığımızda çok önemli şirketler çok önemli değerlendirmelere tabi olabildiler. Yani milyonlarca dolarlık şirketler oluşturuldu. Türkiye'den baktığımız zaman bu 10 sene önce çok da mümkün olacak bir şey değildi. Yani üniversite eğitiminiz olmasa bile bugün eğer teknolojik anlamda ilginiz varsa size eğitim verebilecek uluslararası anlamda birçok şirket var. Cüzi miktarlara, gidip kendinizi geliştirmek istiyorsanız çok farklı bir çevre edinebilirsiniz, kişi olarak profesyonel olarak.

Şirketlerin de yapması gereken şey bu tarzda eğitimleri bu düşünceyi kendi tabanlarına yaymak. Çünkü baktığımız zaman evet yapay zekayı bir şekilde alırsınız, erişirsiniz, bu zaten olacak. Ama onu kullanacak insan gücü şu anda yok. 

Yani bizler bu işin içinde olan, merkezinde olan kişiler olarak ‘Bu nereye gidecek diye?’ diye bakıyoruz. Bunu gerçekten isteyen, bu işin içinde olan ve bunlar uygulamaya döndüğünde bunları kullanacak olan kişilere ihtiyaç var.”

5 YIL İÇİNDE BİRDEN FAZLA SEKTÖRÜ ŞEKİLLENDİRECEK

Türkmenoğlu, yapay zekanın son 5 yıl içinde hayatımızda büyük bir yer edineceğini söylerken, 2023’teki faiz artırımlarını örnek gösterdi. Merkez bankaları hızla faiz yükseltirken, şirketler-ülkeler nasıl bunu bir adaptasyon sürecine çevirdiyse yapay zekada da benzer bir durum yaşanacağını belirtti. 

ÜLKELER DEĞİŞİME AYAK UYDURMAKTA ZORLANACAK

“Yani bu 12 ay olur, 24 ay olur.” diyen Türkmenoğlu, “Ciddi bir bocalama süresi bizi bekliyor. Bir takım şeyler çok hızlı otomasyona girecek. Sonra iş-istihdam olarak baktığımızda bir takım işlerin çok hızlı değişmesi gerekecek. Yani değişiklik bize birtakım sancılar getirecek ama uzun vadede bu yeni imkanlara dönüşebilecek bir şekilde gelebilir. Yani yapay zekayla göreceğiz ki bir çok profesyonel dünya çapında servis verir hale gelecek. Böyle olunca ekonomik aktivitenin çevresi de çok değişecek." diye konuştu.

YATIRTIMCILAR TÜRKİYE İÇİNDE BEKLEMEDE

Öte yandan Türkiye'nin dünyaya göre büyük bir yatırım potansiyeli olduğunu söyleyen Şeref Türkmenoğlu, yatırımcıların da harekete geçmek için Türkiye ekonomisinin istikrar kazanamasını beklediğini söyledi. 

Düzenleyen:  - Şirket Haberleri
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...