Microsoft CEO'sundan şaşırtan açıklama: Yapay zeka testinde Mevlana'yı kullandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Microsoft CEO'sundan şaşırtan açıklama: Yapay zeka testinde Mevlana'yı kullandı

TEKNOLOJİ Haberleri

Microsoft CEO'su Satya Nadella, yapay zeka destekli sohbet robotu GPT-4'ü Mevlana örneğiyle test ettiğini açıkladı. Nadella, yapay zekadan Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin eserini çevirmesini istedi. Testin detaylarını anlattı.

Microsoft'un CEO'su olduğunuzu ve OpenAI'nin en güçlü yapay zeka modeli GPT-4'ün ilk sürümünü test ettiğinizi hayal edin. Ne sorardınız? Microsoft CEO'su Satya Nadella'nın kısa süre önce Wired'a verdiği röportajı sayesinde onun ne sorduğunu artık biliyoruz.

Nadella'nın, dünyayı kasıp kavuran yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin yeni sürümü olana GPT-4'ü test etmek için sorduğu soru Mevlana ile ilgili oldu. Satya Nadella, GPT-4'ten Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin bir eserini çevirmesini istediğini açıkladı. 

Röportajda Microsoft CEO'su, yapay zekadan neden bir şiiri çevirmesini istediğini ve sistemin şiir çevirisine tepkisini şu sözlerle açıkladı:

"Her zaman referans olarak kullandığım bir sorgu var. Makine çevirisi uzun süredir var ve büyük aşama elde etti ancak şiirde derin anlam yakalama inceliğine sahip değil. Hindistan, Haydarabad'da büyürken Farsça şiir okuyabilmeyi hayal ederdim, özellikle Urducaya ve ardından İngilizceye çevrilmiş olan Rumi'nin (Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî) eserlerini okumayı. GPT-4 bunu tek seferde başardı. Sadece bir makine çevirisi değildi, aynı zamanda şiirin iki dil arasındaki egemenliğini koruyan bir şeydi ve bu oldukça havalı."

KITALARI AŞAN ÜNÜYLE MEVLANA

Peki Nadella burada ne demek istiyor? Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış, aslen Farslı bir şairdir ve defnedildiği yer ise Konya'dır. Mevlânâ'nın eserleri, sosyal medyadaki insanlardan ünlü müzik grubu Coldplay solisti Chris Martin, ünlü sanatçı Madonna ve aktris Tilda Swinton gibi ünlülere kadar ulaşmış ve ilham vermiştir. İngiliz medya organı BBC'ye göre Mevlânâ, 'ABD'de eserleri en çok satılan şair'dir

Bununla birlikte, özellikle Mevlânâ'nın eserlerini çevirmek zor iştir. Çeviri sırasında anlamı yakalamak oldukça güçtür ancak Nadella'ya göre GPT-4 bunu başarmış ve çeviride anlam inceliğini yakalamıştır. Microsoft CEO'su, GPT-4'ün bu başarıya kısa sürede ulaşmasını, "akıllara durgunluk veren bir deneyim" olarak tanımladı. 

Kaynak: Insider

Derleyen: Türkiye Gazetesi

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...