AB Google'ın gözünü korkuttu: Bard'ın çıkışı ertelendi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
AB Google'ın gözünü korkuttu: Bard'ın çıkışı ertelendi

TEKNOLOJİ Haberleri

Teknoloji devi Google, yapay zeka destekli sohbet robotu Bard AI'in Avrupa lansmanını ertelemek zorunda kaldı. Düzenleyici kurumlar, üretken yapay zekanın kullanıcı verilerinin gizliliğini nasıl sağlayacağını araştırıyor.

Google Bard'ı denemek isteyen Avrupalıların beklemesi gerekecek. Avrupa Birliği'ndeki ana veri denetçisi İrlanda Veri Koruma Komisyonu (IDPC), Google'ı bölgedeki Bard sohbet robotunun kullanıma sunulmasını ertelemeye zorladı. Üretken yapay zekanın bu hafta AB'de piyasaya sürülmesi planlanıyordu ancak IDPC Komiser Yardımcısı Graham Doyle, ayrıntılı bir gizlilik brifingi, bir veri etki değerlendirmesi ve destekleyici bilgi alamadıklarını söyledi. 

Doyle'a göre, komisyon hâlâ Bard'ı incelemeye devam ediyor. Bu soruşturmanın ne zaman tamamlanacağı ise bilinmiyor ancak diğer AB veri düzenleyicileri ile mümkün olan en kısa sürede bilgi paylaşmayı planlıyorlar. 

Google'dan bir sözcünün teknoloji sitesi Engadget'e yaptığı açıklamada, uzmanlar ve hükümetlerle görüştükten sonra Bard erişimini 'sorumlu bir şekilde' genişleteceklerini ifade etti.

GOOGLE, SORUŞTURULMAKTAN KORKUYOR

ABD merkezli teknoloji firması Google, mart ayında Bard sohbet robotunu kullanıma açtı. Ancak Bard'ı kullanabilmek için bekleme listesine kaydolmak gerekiyordu. Ardından mayıs ayında bekleme listesini kaldıran şirket, kullanılabilirliği 180 ülke ve bölgeye daha genişlettiğini duyurdu. 

Politico isimli medya organı, Google'ın, AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nin (GDPR) kişisel verilerin nasıl toplanıp paylaşıldığına ilişkin katı kurallarından uzaklaşmaya çalıştığına dikkat çekti. Diğer yapay zeka geliştiricileri zaten AB'nin daha sıkı soruşturmalarıyla karşı karşıya.

Almanya, İtalya ve İspanya şu anda OpenAI'nin ChatGPT'sini Avrupa Veri Koruma Kurulu ile birlikte araştırıyor. İtalya, hem sohbet robotunun hem de eğitim yöntemlerinin (başkalarının gerçek dünya içeriğini kullanarak) GDPR'yi ihlal edebileceği endişesiyle aracı geçici olarak yasakladı bile. Bu nedenle, Bard'ın daha geç bir tarihte erişime açılması teorik olarak Google'ın benzer çatışmalardan uzak kalmasını sağlayabilir. 

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...