Türk savaş uçakları 'TOLUN' ile vuracak: MMU KAAN, ne mağara ne sığınak bırakmayacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türk savunma sanayisi yerli ve milli teknoloji ürünlerine bir yenisini daha ekleme başarısı gösterdi. ASELSAN tarafından geliştirilen ve adını Suriye ve Mısır fatihi Türk komutanı 'Ahmet Bin Tolun’dan alan TOLUN, betonu bile delik deşik edebilecek kadar güçlü.

Türkiye yerli ve milli ürünleri üreterek gücününe güç katıyor, caydırıcılığını daha da artırıyor. Hem de bu ürünlerin ihracatını yaparak önemli bir gelir elde ediyor. ASELSAN imzalı TOLUN da tam da buna örnek. Peki, nedir TOLUN? Adını Suriye ve Mısır fatihi Türk komutanı Ahmet Bin Tolun’dan alan TOLUN'un özellikleri de göz dolduruyor. Güdümlü mühimmatın özelliklerine ışık tutan içerik, Türkiye Gazetesi tarafından hazırlandı ve YouTube kanalında yayınlandı. 

TOLUN, hava platformundan çoklu taşıma salanıyla atılabilen, sert ve yumuşak kara hedeflerine karşı kullanılabilen INS/GPS güdümlü mühimmat. 100 kilometre menzile sahip, hem delici etkinlikli hem de parçacık etkili harp başlığı varyantları mevcut. TOLUN, bu yüksek etkinlikleri gerçekleştirirken düşük ikincil hasar etkisi gösteriyor.

Yapısal olarak güçlendirilmiş hedeflere ve sığınaklara karşı etkin olarak kullanılabiliyor çünkü 1 metreye kadar güçlendirilmiş betonu dahi delebilecek kapasiteye sahip, ayrıca içeride patlama özelliğine sahip. Bu nedenle Türk savunma sanayii için son derece stratejik bir ürün.

TÜRK SAVAŞ UÇAKLARININ GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

TOLUN güdümlü mühimmat, savaş uçaklarına eşsiz bir kapasite sunuyor. Tek bir savaş uçağı, bu güdümlü mühimmat sayesinde 16 adede kadar minyatür bomba taşıyabilecek. Bu da, herhangi bir hedefe yapılan saldırıda etkinliği ve gücü ciddi şekilde artıran bir özellik.

Man-in-the-Loop özelliğiyle pilotla mühimmatın etkileşimi sağlanırken anlık olarak hedef güncellenmesi yapılabilecek.

Kızılötesi arayıcı başlık sayesinde minyatür bomba, geçmiş varyantta olduğu gibi sadece hareketsiz hedeflere değil, hareketli hedeflere karşı da etkili bir mühimmat olacak.

ÜLKELER TOLUN İÇİN SIRAYA GİRECEK

ASELSAN, uluslararası bir müşterisiyle 35 milyon Dolar değerinde bir anlaşma yaptı. Uzmanlara göre, bu 35 milyon Dolarlık anlaşma, sadece bir ürün satışı olarak görülmemeli; aynı zamanda Türkiye'nin savunma sanayii sektöründeki büyüme ve etkinliğinin yansımaları. Uzmanlar, gelecekte bu tür anlaşmaların artarak devam edeceğini ve Türkiye'nin bu alandaki etkinliğini daha da artıracağını belirtiyor. Çünkü Türkiye sadece yüksek kaliteli ürünler üretip ekonomik kazanç elde etmekle kalmıyor. Aynı zamanda uzun vadeli sürdürülebilir stratejik ortakların da kapısını aralıyor. Bu yüzden, ilerleyen zamanlarda TOLUN için birçok ülkenin sıraya girmesi bekleniyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...