Oyunun kurallarını değiştiriyor! Yerli uydular sayesinde İHA'lar güvende

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

Teknoloji Haberleri  / Anadolu Ajansı

Dünyanın dört bir yanındaki İHA'ların Türksat 5B başta olmak üzere tüm Türksat uydularıyla kontrol edilebileceğini söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Artık İHA'larımızın kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesi mümkün olmayacak" dedi.

Son yıllarda teknoloji alanındaki dev projeleri birer birer hayata geçiren Türkiye, önemli bir aşama kaydetti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin millî insansız hava araçlarının (İHA) yanı sıra, diğer tüm İHA'ların da Türksat uyduları ile kontrol edilebileceğini bildirdi ve "Artık İHA'larımızın kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesi mümkün olmayacak" ifadesini kullandı.

Yazılı açıklama yapan Bakan Uraloğlu, İHA'ların Türksat sayesinde güvenle uçacağını söyledi.

Askeri ve gözetleme amaçlı kullanılan İHA'ların son yıllarda farklı alanlar da kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Uraloğlu, "Türksat 5B başta olmak üzere, tüm Türksat uydularıyla dünyanın dört bir yanında İHA'ları kontrol altında tutabileceğiz. Bunlar, genişletilmiş menzil ve kapsama alanıyla kesintisiz haberleşebilecek" dedi.

İHA OPERASYONLARINDA OYUNUN KURALLARI DEĞİŞECEK

Türkiye'de üretilen yerli ve milli İHA'ların yanı sıra uydu haberleşme kabiliyetine ihtiyaç duyan tüm İHA'ların kontrolünün artık Türksat uyduları üzerinden sağlandığını bildiren Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Uydu iletişimi, İHA operasyonlarında oyunun kurallarını değiştiren bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Özellikle yurt dışında görev yapan İHA'ların kontrolü Türksat uydularıyla daha güvenli hale geldi.

Uydu iletişimi, veri iletimi için güvenli ve şifreli kanallar sağlayarak, yetkisiz erişim veya müdahale riskini en aza indiriyor. Türksat uydularıyla İHA'larımız dünyanın her yerinde güvenle uçabilecek."

Oyunun kurallarını değiştiriyor! Yerli uydular sayesinde İHA'lar güvende

TÜRKİYE'NİN UYDU DATA KAPASİTESİ 17 KAT ARTTI

Türksat 5B'nin hizmete girmesinin ardından Türkiye'nin uydu data kapasitesinin 17 katın üzerinde arttığına işaret eden Uraloğlu, Türksat'ın bölgedeki güçlü uydu altyapısına sahip operatörlerden biri haline geldiğini söyledi.

Gelişen teknolojiyle Türksat uydularının kullanım alanlarının da önemli oranda arttığını belirten Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Türksat uyduları İHA operasyonları için genişletilmiş menzil ve kapsama alanı sağlıyor. Daha önce kullanılan LOS (Line of Sight) denen veya sınırlı karasal ağlara dayanan geleneksel iletişim yöntemlerinden farklı olarak, uydu iletişimi, uzak ve erişilemeyen alanlarda bile kesintisiz haberleşme imkanı veriyor.

Türksat uydularının geniş kapsama alanları sayesinde zorlu arazilerde ve sınır ötesinde İHA görevleri kolaylaşıyor."

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...