Siber güvenlik uzmanı 9 milyon dolarlık kripto para çalmakla suçlanıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Siber güvenlik uzmanı 9 milyon dolarlık kripto para çalmakla suçlanıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD hükümeti, bir siber güvenlik uzmanını bir kripto para birimi borsasını hacklemekle suçluyor. Şüphelinin, yaklaşık 9 milyon dolarlık kripto para birimini çaldığı ileri sürüldü.

ABD New York Güney Bölgesi Başsavcılığı yaptığı açıklamada, bir siber güvenlik uzmanının bir kripto para birimi borsasını hacklediğini ve yaklaşık 9 milyon dolarlık kripto para birimini çaldığını ileri sürerek soruşturmaya başladı. Başsavcılık, şüphelinin 34 yaşındaki Shakeeb Ahmed olduğunu açıkladı. İddianamede Ahmed'in nerede çalıştığı ise açıklanmadı. Ancak şüphelinin iş ağı LinkedIn'deki profilini inceleyen teknoloji sitesi TechCrunch, Amazon'da kıdemli bir güvenlik mühendisi olduğunu ortaya çıkardı. Amazon sözcüsü August Aldebot-Green ise artık şirkette çalışmadığını söylüyor. 

Öte yandan, savcılar saldırıya maruz kalan kripto para borsasının hangisi olduğunu açıklamazken, kripto para haber sitesi CoinDesk, Solana merkezli Crema Finance'e yönelik Temmuz 2022'nin başlarında (2-3 Temmuz) gerçekleşen hackin, Ahmed'in yaptığı iddia edilen saldırıyla yaklaşık aynı tarihe denk geldiğini ileri sürdü. Bu durumda, bilgisayar korsanı o tarihlerde açıklandığı üzere yaklaşık 8 milyon dolarlık kripto parayı iade etti ve kalan miktarı ise elinde tuttu.

KENDİLERİNE 'BEYAZ ŞAPKALI HACKER' DİYORLAR

DOJ (ABD Adalet Bakanlığı) savcıları basın açıklamasında Ahmed'in "kripto borsası ile iletişim kurduğunu ve kripto borsası saldırıyı kolluk kuvvetlerine bildirmeyi kabul ederse, 1,5 milyon dolar dışında çalınan tüm parayı iade etmeye karar verdiğini" söyledi. Bu, kripto ve web3 dünyasında çok yaygın bir uygulama haline geldi ve hatta kripto para çalan ve mağdurlarla doğrudan görüşerek kripto paranın bir kısmını iade etmeyi teklif eden bilgisayar korsanları, bazen kendileri için 'beyaz şapkalı hacker' yani iyi niyetli bilgisayar korsanları için kullanılan siber güvenlik terimini kullanıyor. 

Bu davada da anlaşıldığı üzere çalınan paranın bir kısmını iade etmek mahkemeye çıkmayacağınız anlamına gelmiyor. Federaller, elektronik dolandırıcılık ve kara para aklamayla suçlanan Ahmed'in, hırsızlığı gerçekleştirmek için günlük işlerinde öğrendiklerini kullandığı gerçeğinin altını çizdi. Ahmed, siber güvenlik mühendisi olarak öğrendiği becerilerini milyonlarca dolar çalmak için kullandı. Daha sonra iddiaya göre çalınan fonları saklamaya çalıştı ancak kriminal büroya takıldı. 

IRS Criminal Investigation’s Cyber Crimes Unit'te (Adli Soruşturma Siber Suçlar Birimi) Sorumlu Özel Ajan Tyler Hatcher basın açıklamasında, Ahmed'in borsadaki bir güvenlik açığından yararlandığını ve "aslında kazanmadığı ancak yine de çekebildiği milyonlarca dolar değerinde şişirilmiş ücretleri hileli bir şekilde oluşturmak için sahte fiyatlandırma verileri" yerleştirdiğini söyledi. Daha sonra federallere göre, Ahmed'in çalınan kripto parayı, Solana blok zincirinden Ethereum blok zincirine "köprü kurmak" gibi bir dizi işlem yoluyla akladığı iddia ediliyor. Ayrıca iddianameye göre, Ahmed, Amerika Birleşik Devletleri'nden kaçmak için internette de araştırmalar yaptı. 

(Kaynak: TechCrunch) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...