Son dakika... Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Son dakika... Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri belli oldu

TEKNOLOJİ Haberleri  / Anadolu Ajansı

Son dakika haberi... 2023 Nobel Kimya Ödülü'nün kazananları belli oldu. Ödülün sahipleri Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexei Ekimov oldu.

Son dakika haberi... 2023 Nobel Kimya Ödülü'nü "kuantum noktalarının keşfi ve sentezi"nden dolayı bilim insanları Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexei Ekimov kazandı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Kimya Ödülü'nün, bağımsız çalışmalarında kuantum noktalarını oluşturan Ekimov ve Brus ile söz konusu kimyasalın üretimini kökten değiştiren Bawendi'ye verildiği açıklandı.

Kuantum noktalarının, LED ışıklı lambalarını geliştirdiği, QLED teknolojisiyle bilgisayar ve televizyon ekranlarının aydınlatılmasında, biyokimya ve tıpta biyolojik dokuların haritasını çıkarmada kullanıldığı kaydedildi.

NOBEL ÖDÜLLERİ AÇIKLANIYOR

Öte yandan, 2023 Nobel Ödülleri sahiplerine ulaşmaya devam ediyor. 2023 Nobel Tıp Ödülü'nü Macar asıllı Katalin Kariko ve ABD'li Drew Weissman kazandı. Weissman ve Kariko, mRNA aşı çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü. 

2023 Nobel Fizik Ödülü'nü ise, maddedeki elektron dinamikleriyle ilgili çalışmalarından dolayı bilim insanları Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier kazandı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...