SpaceX roketinde arıza: NASA uzay görevini dakikalar kala erteledi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
SpaceX roketinde arıza: NASA uzay görevini dakikalar kala erteledi

TEKNOLOJİ Haberleri

SpaceX ve NASA, ortak bir uzay görevini son anda iptal etmek zorunda kaldı. İptal kararının, roketin yer sistemindeki bir sorundan kaynaklandığı açıklandı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Elon Musk’ın özel uzay şirketi SpaceX ortaklığındaki Crew-6 görevi beklenmedik bir şekilde başlamadan bitti. Geri sayım saatinin bitmesine yaklaşık iki dakika kala, kalkış sırasında SpaceX Falcon 9'un roket motorlarını ateşlemek için kullanılan TEA-TEB ateşleme sıvısıyla ilgili bir sorun nedeniyle fırlatma iptal edildi. SpaceX sistem mühendisi Kate Tice, fırlatmayı iptal etme kararının ‘tedbir amaçlı’ alındığını söyledi.

Yer sistemlerini denetleyen mühendisler tarafından uçuşa üç dakikadan az bir süre kala Crew-6 görevi durduruldu. Bu görevin, SpaceX'in 2020'den bu yana NASA adına gerçekleştirdiği yedinci insanlı uçuş olması bekleniyordu.

DÖRT KİŞİ UZAY İSTASYONUNA GİDECEK

SpaceX kapsülünde fırlatılacak olan Crew-6 ekibinde dört kişi bulunuyor. Üç defa uzay görevi tamamlamış deneyimli NASA astronotu Stephen Bowen'ın yanı sıra ilk defa uzay uçuşuna çıkacak Warren Hoburg, Birleşik Arap Emirlikleri'nin uzaya göndereceği ikinci astronot olması beklenen Sultan Alneyadi ve Rus kozmonot Andrey Fedyaev mürettebat ekibinde. 

Bowen, Hoburg, Fedyaev ve Alneyadi Uluslararası Uzay İstasyonu'na vardıktan sonra, Ekim 2022'de uzay üssüne gelen SpaceX Crew-5 astronotlarından görevi devralacak. Crew-6 ekibi, bilim deneyleri yapmak ve yirmi yıllık istasyonu korumak için yörüngedeki laboratuvarda altı ay kadar zaman geçirecek.

Fırlatmaya saatler kala Crew Dragon kapsülüne yerleşen dört astronot şimdi, bir sonraki fırlatma girişimine kadar ABD, Florida’da yer alan Kennedy Uzay Merkezinde kalacak. Fırlatma için bir sonraki tarihin ise 28 Şubat Salı olacağı aktarılıyor. Ancak TEA-TEB sorununun zamanında çözülüp çözülmeyeceği henüz belli değil. 

BOŞ UZAY ARACI UZAY ÜSSÜNE ULAŞTI

Bu arada Crew-6 görevinin iptali tam bugün uzay üssünde bulunan astronotların ayrı bir ulaşım sorunuyla uğraştığı sırada gerçekleşti. Aralık ayında, iki kozmonotu ve bir NASA astronotunu uzay istasyonuna taşımak için kullanılan Rus MS-22 adlı Soyuz uzay aracı soğutma sıvısını sızdırmaya başlamıştı. Kapsülün astronotların geri dönüşü için güvensiz bulunmasının ardından Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos, 23 Şubat'ta yedek bir aracı fırlattı ve boş kapsül uzay istasyonuna ulaştı. 

(NASA / CNN International)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...