SpaceX'in Starship roketi ikinci fırlatma girişiminde de başarısız oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Space.com
- Güncelleme:
SpaceX'in Starship roketi ikinci fırlatma girişiminde de başarısız oldu

TEKNOLOJİ Haberleri  / Space.com

Elon Musk'ın SpaceX şirketi tarafından gerçekleştirilen ikinci Starship roket fırlatma girişimi de başarısızlıkla sonuçlandı. Roket Meksika Körfezi üzerinde infilak etti.

Milyarder iş insanı Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi ikinci kez hüsranla karşılaştı. Şirketin geliştirdiği, dünyanın en büyük uzay roketi olarak bilinen Starship, ikinci fırlatılma girişiminde de başarısızlığa uğradı. Yolculukta önemli bir aşamaya ulaşan şirketin işleri ne yazık ki istediği gibi gitmedi.

121 metre uzunluğa sahip olan uzay roketi, Teksas'ın güneyinde yer alan Boca Chica'dan fırlatıldı. Başlangıçta her şey planlandığı şekilde gidiyor gibi görünse de türünün en güçlü seçeneği olarak öne çıkan roket, planlara göre Dünya çevresinde bir buçuk tur atıp nihayetinde Pasifik Okyanusu'ndaki Hawaii kıyılarına ulaşacaktı. Fakat senaryo beklendiği gibi yaşanmadı.

STARSHİP, MEKSİKA KÖRFEZİ ÜZERİNDE PATLADI

İlk etapta pozitif bir hava çizen SpaceX için işler yolunda giderken, Super Heavy Booster olarak da adlandırılan fırlatıcının, roketin üst kısmından ayrılmak üzereyken kontrolden çıkmaya başladığı öğrenildi. Sonrasında ise fırlatıcının Meksika Körfezi üzerinde ani bir şekilde patladığı aktarıldı.

Buna rağmen üst kısım olan Starship yoluna devam edebildiği öğrenilse de yalnızca sekiz dakika sonrasında kontrol odasının araçla bağlantısı sona erdi. Dakikalar sonra ise Starship'in de patladığı açıklandı.

SpaceX'in Starship roketi ikinci fırlatma girişiminde de başarısız oldu

İKİNCİ DENEME DE BAŞARISIZ OLDU

Gerçekleştirilen bu kritik görev, SpaceX şirketinin Starship roketini ikinci fırlatma girişimi olarak biliniyor. İlk deneme Nisan ayında gerçekleşti. Bu denemede Starship havada 4 dakika kaldı ve yine Meksika Körfezi üzerinde patladı.

Bu başarısız girişime rağmen SpaceX ve NASA, ikinci denemenin ilkine göre daha başarılı olduğunu ileri sürüyor. Aylar önce gerçekleşen ilk denemede fırlatıcı Starship'ten ayrılamamıştı. Şirket, ayırmanın gerçekleşmesi halinde ikinci girişimin başarılı olarak kabul edileceğini bildirmişti.

NASA Şefi Bill Nelson ise SpaceX'in bu girişimiyle ilgili X (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden şu ifadelerle desteğini bildirdi: "Bugünkü test lansmanı sırasında ilerleme kaydeden ekibi tebrik ederiz."

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Space.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...