Suriyeli kozmonot Muhammed Ahmed Faris: Türkler uzayda güç olacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Suriyeli kozmonot Muhammed Ahmed Faris: Türkler uzayda güç olacak

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bursa’da yaşayan kozmonot Muhammed Ahmed Faris, Türkiye’de şahit olduğu heyecan ve teknolojik yatırımı hayranlıkla izlediğini, bu motivasyonla Türklerin yakın zamanda uzayda aktif bir güç olacağını söyledi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Uzay atılımlarını değerlendiren uzmanlar bu heyecanla Türkiye’nin yakın zamanda uzayda etkin bir güç olacağını söylediler. Türkiye’nin roket yapım aşamasında olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Gezeravcı ile önemli bir eşiğin aşıldığını kaydetti.  

"TÜRKİYE YAKIN ZAMANDA UZAYDA ETKİN BİR GÜÇ OLACAK"

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın ISS görevi ve Türkiye’nin son 10 yıldaki uzay çalışmalarını değerlendiren uzmanlar, mevcut heyecanla Türkiye’nin çok yakın bir zamanda uzayda etkin bir güç olacağı değerlendirmesinde bulundular. 1987 yılında Sovyetler Birliği’nin Mir Uzay İstasyonu’nda 8 gün kalan Suriyeli kozmonot Muhammed Ahmed Faris, bir Türk astronotun uzaya gitmesinin uzay çalışmaları için yeni kapılar açacağını ve çalışmaların ilerlemesini teşvik edeceğini söyledi. Faris “Türkiye kesinlikle yakın dönemde uzayın önemli aktörleri arasında yer alacak” dedi. Bunu İslam dünyası açısından da önemli bulduğunu kaydeden kozmonot Faris “Uzay endüstrisine ciddi bir giriş yapan Türkiye’nin fezada bıraktığı bu iz çok değerli. Çünkü uzayda adımı olmayanın dünyadaki varlığı da zayıftır. Uzay hem şimdiki zaman hem de gelecektir. Uzayı yöneten dünyayı yönetir” diye konuştu. 

"ÇOK CİDDİ BİR UZAY FARKINDALIĞI OLUŞTU"

Türk astronotun uzay deneyimini tarihî bir kırılma olarak nitelendiren Prof. Dr. Ersin Göğüş “10 yıl içerisinde uzaya tamamen kendi teknolojimiz ile gitmemiz sürpriz olmaz. Sürmekte olan roket teknolojisi hamlemize ek; yakında Doğu Anadolu Teleskobu Projesi de sonlanıyor. Bu proje dünyanın en önemli projelerinden biri. Bu ve benzer projeler uzayda aktör olma adına kritik önem taşıyor” dedi. Göğüş, Gezeravcı’nın misyonunun önemine dikkati çekerek “Şayet kendi kapsülümüzle çıkmayı beklesek milyarlarca dolar ve uzun bir müddet daha beklememiz gerekiyordu. Mevcut aşamada yapılması en doğrusuydu. Toplum projeyi sahiplendi ve çok ciddi bir uzay farkındalığı oluştu” ifadesini kullandı. 

"AY YOLCULUĞU SAFHASINA GEÇECEĞİZ"

 Astronom Dr. Ayşegül Yelkenci şun-ları kaydetti: Biz önümüzdeki hafta Ay Projesi ile önemli gelişmelere şahitlik edeceğiz. Bu sürecin sonraki aşamalarında ay yolculuğu safhasına geçeceğiz.  Roket imalatının ardından ilk olarak  aya sert iniş ve ardından yörüngeye  oturma çalışmalarımız olacak. Sonrasında yumuşak iniş ve insanlı yolcu-luk safhalarına geçeceğiz. Amerikalılar uzaya ilk iniş için 500 bin kişilik ekiple çalıştı. Uzun soluklu bir yolculuğa çıktık. 

ISS MESAİSİ YOĞUN GEÇİYOR

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, dün uluslararası uzay istasyonundaki (ISS) çalışmasında gen ve mikroalg deneyleri yaptı. Gezeravcı, dün önce mikroalg yaşam destek üniteleri alanında Boğaziçi Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğlu’nun sorumluluğundaki “UzMAn” deneyini gerçekleştirdi. Bu deneyle, dünyada zorlu şartlara adapte olan mikroalg türlerinin yerçekimsiz şartlar altında büyüme ve dayanıklılık testlerinin gerçekleştirilmesi, metabolik değişikliklerinin incelenmesi, karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi için kapalı sistemlere yaşam destek ünitesi geliştirilmesi hedefleniyor. Gezeravcı’nın ikinci yaptığı deney ise Yıldız Teknik Üniversitesinden Tuğçe Celayir’in proje yöneticisi olduğu mikro yerçekimi altında bitkilerde CRISPR-GEM, gen düzenleme verimliliğinin araştırılması oldu. Gezeravcı, deneylerine, Tuz Gölü’nde yetişen endemik Schrenkiella parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran “EXTREMOPHYTE” ile başlamıştı.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...