Suudi Arabistan da uzay turizmine katıldı: İki vatandaşını SpaceX aracıyla uzaya gönderecek

Düzenleyen: / Kaynak: Insider
Suudi Arabistan da uzay turizmine katıldı: İki vatandaşını SpaceX aracıyla uzaya gönderecek

TEKNOLOJİ Haberleri  / Insider

Elon Musk'ın SpaceX şirketinden iki koltuk satın alan Suudi Arabistan’ın iki vatandaşını uzaya gönderme planı ortaya çıktı. Suudi Arabistanlı uzay turistlerinin tecrübeli NASA astronutu eşliğinde uzaya gönderileceği öğrenildi.

Uluslararası Uzay İstasyonu, 20 yılı aşkın bir süredir uluslararası astronot ekiplerini barındıran, Dünya'nın yaklaşık 400 kilometre üzerinde, düşük Dünya yörüngesinde yer alan futbol sahası büyüklüğünde bir laboratuvar. Uzun yıllardır genellikle astronotları ağırlayan uzay istasyonu artık yavaş yavaş sivillere de açılıyor. ABD uzay ajansı NASA, son dönemlerde insanları Ay’a ulaştırmayı amaçlayan Artemis programına odaklanırken, aynı zamanda özel ABD şirketleri de uzay istasyonuna uzay turistlerini göndermeye devam ediyor. Uzay, giderek daha ticari bir yere dönüşürken, uzay turizmi her geçen gün gelişiyor. 

Reuters haber ajansına göre, Suudi Arabistan uzay turizmine adım atıyor. Axiom Space şirketiyle bu yılın başlarında anlaşma imzalayan Suudi Arabistan, iki vatandaşını uzaya gönderecek, tıpkı Türkiye'nin 2023'te yapmayı planladığı Milli Uzay Programı gibi. Anlaşmaya göre, Spacex’in Crew Dragon kapsülleriyle iki Suudi Arabistan vatandaşı gelecek yılın başlarında uzay istasyonuna fırlatılacak ve bir hafta Uluslararası Uzay İstasyonunda konaklayacaklar. Bu görevle özel bir uzay aracıyla uzaya giden ilk Suudi vatandaşları olacak.

SUUDİ ARABİSTAN EN AZ 100 MİLYON DOLAR ÖDEYECEK

Axiom şirketi insanları uzaya göndermeyi amaçlayan ticari bir oluşum. Ax-2 olarak adlandırılan bu yeni görev, Axiom tarafından düzenlenen ikinci uzay uçuşu olacak. Ayrıca Ax-2 görevinin komutanı emekli NASA astronotu Peggy Whitson olacak ve eski yarışçı John Shoffner ise uzay aracına pilotluk yapacak. Suudi Arabistan’ın Axiom'a uçuş için ne kadar ödeme yapacağı belli değil ancak önceki uçuşa göre hesaplarsak Crew Dragon koltuklarının her biri 55 milyon dolara satılıyor.

Bu arada, Axiom, uzay istasyonuna ilk özel görevini ise Nisan ayında yapmıştı ve uzay istasyonuna SpaceX Crew Dragon kapsülüyle dört kişilik bir ekip göndermişti. Bilindiği üzere Türkiye’de gelecek yıl iki Türk vatandaşını uzaya gönderecek. Türkiye’nin Milli Uzay Programı da Axiom ile yapılan anlaşmayla gerçekleşecek ve görevin ‘Ax-3’ olarak adlandırılacağı düşünülüyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Insider
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...