Tamamen yerli üretim! Dünyada ilk olmayı başardı maliyeti ise oldukça düşük: İthalatın önüne geçecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tamamen yerli üretim! Dünyada ilk olmayı başardı maliyeti ise oldukça düşük: İthalatın önüne geçecek

TEKNOLOJİ Haberleri

Türkiye’de üretildi ve dünyada bir ilk olmayı başardı! Maliyeti ise oldukça düşük. Yangın söndürücü toz benzerlerini geride bıraktı. İthalatının önüne geçilmesi hedefleniyor! İşte detaylar…

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fizik Bölümü tarafından başarılı bir projeye imza atıldı. Öğretim üyeleri tarafından beyaz kum midyesi kabuğundan tamamen doğal, yerli ve düşük maliyetli bir yangın boğucu biyolojik toz üretimi gerçekleştirildi.

Yangın söndürücü toz olarak da tanımlanan ürünün ayrıca dünyada bir ilk olduğu ifade ediliyor. Çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hasan Baltaş, yapılan yangın söndürücü tozun dünyada ilk olduğunun altını çizdi. 

DÜNYADA BİR İLK OLMAYI BAŞARDI

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fizik Bölümü tarafından yapılan bir çalışma gündem oldu. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Baltaş’ın açıklamalarına göre, öğretim üyeleriyle beraber dünyada ilk olan bir projeye imza attıklarını ifade etti.

4 yıllık çalışmanın ardından elde edilen sonuçlarla beraber kum midyesi kabuğundan doğal, yerli ve düşük maliyetli yangın boğucu biyolojik toz üretimi yapıldı. Yaptıkları çalışmanın dünyada bir ilk olduğunu altını çizen Baltaş, Türkiye’nin yangın söndürücü tozda yurt dışına bağlı olduğunu bildiklerini ve bu sorunun da çözüleceğini ifade etti.

YÜZDE 95’İ İTHAL EDİLİYORDU

4 yıldır devam eden çalışmada son noktaya geldiklerini ifade eden uzmanlar, Türkiye’nin yangın söndürücü tozlarda yurt dışına bağlı olduklarını bildiklerini ifade ederek, tozun yüzde 95’ini ithal edilmesinden dolayı Türkiye ekonomisine büyük bir mali yük getirdiği belirtildi.

Özellikle metal yangıların söndürülmesinde eriyerek yapışmaması ve yangın söndürüldükten sonra kolay bir şekilde temizlenmesinde etkili bir rol oynuyor. Midye kabuğu kullanılarak üretilen toz ile çevreye olumsuz etkiler de bırakılmadığı aktarıldı. Ayrıca ithalatın da önüne geçilmesine yönelik etkili bir çözüm olacağı ifade ediliyor. Amaçlarının ürünü ticarileştirmek ve ülkeye yerli ve milli yangın boğucu toz olarak kullanarak ithalatın önüne geçilmesi olduğu ifade ediliyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...